Extramötet uteblir – så avgörs skolfrågan nu

Det blir inget extra fullmäktigemöte i Linköping – och skolfrågans öde ser ut att ligga i händerna på kommunens egna jurister. "De är inte fake news", säger Lars Vikinge (C).

Fredriksbergsskolan, Rappestads skola, Ljungs skola och Atlasskolan är de grundskolor vars nedläggningar som oppositionspartierna i Linköping vill stoppa.

Fredriksbergsskolan, Rappestads skola, Ljungs skola och Atlasskolan är de grundskolor vars nedläggningar som oppositionspartierna i Linköping vill stoppa.

Foto: Hadeel Ibrahim/Jonathan Posluk/Johnny Gustavsson

Linköping2023-04-14 17:00

Turerna har varit många. Styret, med Socialdemokraterna och Moderaterna, har beslutat att lägga ned fyra grundskolor och elva förskolor i Linköping. Oppositionspartierna har protesterat och försöker stoppa nedläggningarna. Vid kommunstyrelsens (ks) senaste sammanträde anmäldes ett nämndinitiativ, ett form av förslag, som syftar till att nedläggningsbesluten ska avgöras av kommunfullmäktige (kf) och inte barn- och ungdomsnämnden (bun). I kf har oppositionspartierna en majoritet.

undefined
"Vi kan inte ta upp ärendet som oppositionspartierna hänvisar till. Vi har redan gett barn- och ungdomsnämnden i uppdrag att hantera skolnedläggningsfrågorna". Det säger kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sanfridson (S) när han förklarar varför ett extra kommunfullmäktigesammanträde skulle ha en tom dagordning.

För att kunna få till beslutet så snabbt som möjligt begärde flera oppositionspartier, mer än en tredjedel av kf-ledamöterna, att ett extra kf-sammanträde skulle hållas. Enligt reglerna var kf-ordföranden Mikael Sanfridson (S) tvungen att godkänna begäran – men under torsdagskvällen meddelade han att dagordningen skulle vara tom. Då drogs begäran tillbaka.

– Det blir ett moment 22 för oss och det vet styret om. Vi vill inte ha ett extra kf för att spendera pengar utan vi vill driva den här skolfrågan till vägs ände. Vi begärde ett extra sammanträde för att förhindra att frågan skulle "försvinna" och dra ut på tiden, säger Cecilia Helber (LL).

Nu är oppositionspartiernas förhoppning istället att nämndinitiativet ska kunna tas upp redan på tisdag, då ks sammanträder. Allt hänger på om beredningen av nämndinitiativet (förvaltningens utredning) hinner bli färdig. Frågan som ska utredas är om skolnedläggningarna kan och ska hanteras av kf.

Kommundirektören Paul Håkansson har ansvar för beredningen:

– Det är min förhoppning också. Men våra jurister och vår kanslienhet, som arbetar med det här, har under veckan varit fullt upptagna med att bereda ett svar till förvaltningsdomstolen och de överklaganden som inkommit där. Det måste vi vara klara med till den 18 april.

undefined
Till skillnad från övriga oppositionspartier driver inte Centerpartiet, med gruppledaren Lars VIkinge, frågan om att skolbeslutet ska lyftas till kommunfullmäktige. "Kommunens egna jurister är inte fake news", säger han.

Om nämndinitiativet tas upp på tisdag ska ks-ledamöterna avgöra ifall det ska godkännas eller inte. Om det godkänns lyfts frågan om skolnedläggningarna till kf. För att så ska bli fallet krävs det att samtliga oppositionspartiers ledamöter röstar för att godkänna förslaget. 

Frågan är hur Centern ställer sig till nämndinitiativet. Partiet vill också stoppa nedläggningarna men har istället lagt en motion (ett förslag) om detta i kf.

– Till skillnad från övriga oppositionspartier betraktar vi inte våra egna och SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) jurister som "fake news". Vi litar på den expertis som finns i vår egna kommunala organisation och kommer våra jurister, när nämndinitiativet utretts, säga att nedläggningsbesluten kan och bör gå vidare till kf kommer vi att rösta för det. Men om de säger att ärendet är korrekt hanterat kommer vi att acceptera det också, säger gruppledaren Lars Vikinge.

undefined
Eleverna från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan fick i veckan besked om sin nya skola. "Det är problematiskt, så klart, men i den bästa av världar skulle S+M-styret ha förankrat de här skolnedläggningarna med oppositionen innan beslutet. Det är så massiva skolnedläggningar och det måste gå till på ett annat sätt", säger Cecilia Helber (LL).

Så här bemöter Linköpingslistans Cecilia Helber C-politikerns utspel:

– Jag är ingen jurist själv men jag vet att juridiken baseras på prejudikat och tolkningar och det är sällan som en part sitter på hela sanningen. Särskilt i en sån här fråga där det helt klart finns olika uppfattningar om hur saker och ting föreligger. Vi har en professor (Olle Lundin) som har uttalat sig, jag diskvalificerar inte SKR:s jurister för det, men jag menar att det finns andra uppfattningar som ska lyftas fram.

– "Fake news" får stå för Lars Vikinge. Den motion som Centern har lagt om att stoppa nedläggningarna kommer inte att hanteras innan skolorna är stängda. Jag tror att han är stressad av det, fortsätter Cecilia Helber.

Skolnedläggningarna

Efter barn- och ungdomsnämndens (bun) beslut om att lägga ned fyra grundskolor och elva förskolor har turerna inom Linköpingspolitiken varit många. Samtliga oppositionspartier vill stoppa alternativt och utreda nedläggningarna. Alla oppositionspartier utom Centerpartiet har drivit frågan om att skolnedläggningsbeslutet ska avgöras av kommunfullmäktige och inte bun. Argumentet är bland annat att beslutet är så pass principiellt viktigt så att det bör avgöras av kf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!