Här öppnades centralen för en månad sedan – nu kan den läggas ned

På ett år har Region Östergötland öppnat tre stora vaccinationscentraler i länet – i Linköping så sent som för en månad sedan. Nu, när primärvården måste spara mångmiljonbelopp, föreslås centralerna läggas ned. "De förändringar vi kommer behöva göra kommer inte gå obemärkt förbi", säger primärvårdschefen Johan Nordén.

Den nya vaccinationscentralen på Tornbyområdet i Linköping öppnades för en månad sedan. Nu föreslås en nedläggning.

Foto: Dennis Petersson/Ellinor Eke Göransson

Linköping2024-05-18 15:00

Nyheten i korthet

  • Region Östergötland överväger att stänga sina vaccinationscentraler i ett försök att spara pengar, trots att en den i Linköping öppnade för bara en månad sedan.
  • Beslutet har väckt kritik, med påståenden om att det kommer att leda till längre köer och öka pressen på andra vårdcentralerna.
  • Ett slutligt beslut om nedläggning väntas inom en vecka, med uppskattningar att det kan spara omkring 14 miljoner kronor årligen i fasta kostnader.

Region Östergötlands ekonomi har beskrivits vara i fritt fall. Under 2023 gick bara primärvårdscentrum, en del av hälso- och sjukvården i Östergötland, med 180 miljoner kronor minus. Samtidigt pågår varselförhandlingar omfattande 900 regionanställda. Vi har tidigare rapporterat om att primärvårdscentrum har föreslagit en nedläggning av länets dagjourcentraler. Nu står det klart att även vaccinationscentralerna ligger illa till. I en insädare på Corren.se får förslaget hård kritik.

undefined
Vaccinationscentralen i Linköping öppnades för en månad sedan och var den tredje av sitt slag i Östergötland. Nu föreslås vaccinationscentralerna läggas ned.

"Verksamheten erbjuder förebyggande insatser som förhindrar svår sjukdom och ökade kostnader inom andra verksamheter. Vårdcentralerna får ökad arbetsbelastning – längre köer! Det måste väl ändå vara "hål i huvudet" att lägga ned den verksamheten?", skriver insändarskribenten Britt Nilsson.

Åsa Maxeby, verksamhetschef för Vaccinationskliniken med tillhörande centraler, vill inte uttala sig om förslaget utan vill invänta mer information. Det hon kan bekräfta är att vaccinationscentralen i Motala, vid Luxor Center, öppnades strax innan midsommar förra året. I Norrköping, på Ingelstaområdet, öppnade centralen den 14 december. I Linköping och Tornby, i en renoverad lokal i närheten av Systembolaget, klipptes invigningsbandet för en månad sedan.

undefined
På ett år har vaccinationscentralerna i Norrköping, Motala och Linköping byggts upp. Nu, när Region Östergötland måste spara, riskerar verksamheterna nedläggning.

Johan Nordén, primärvårdschef i Region Östergötland, bekräftar att förslaget om en nedläggning finns på bordet. Förslaget har riskanalyserats under veckan och under nästkommande vecka ska ett beslut fattas. Bedömningen är att förslaget skulle spara ungefär 14 miljoner kronor om året – i "fasta kostnader".

– Som du vet har vi en jättestor utmaning när det gäller vår ekonomi i regionen och också i primärvården. Vi vänder och vrider på alla stenar just nu och en av de frågor vi jobbar med är vaccinationscentralerna, säger Johan Nordén.

Varför har ni landat i att centralerna kan läggas ned?

– När vi summerade primärvården 2023 hade vi ett underskott på nästan 180 miljoner kronor. Som jag sa måste vi vrida och vända på alla stenar och mycket av arbetet i hälso- och sjukvården just nu handlar om att backa tillbaka organisationen till där vi var innan pandemin. Det här är en verksamhet som tillkom under pandemin då trycket på vaccinationerna var jättestort. En nedläggning skulle vara att återgå till hur vaccinationerna hanterades innan dess.

undefined
Johan Nordén, primärvårdschef i Östergötland, förklarar att regionen måste vända på varenda sten just nu. På frågan om det hela tyder på dålig planering från regionens sida svarar han att det är ett tufft ekonomisk läge att hantera just nu.

Men det har ju startats upp nya kliniker alldeles nyligen.

– Det är en del av utvärderingen som vi gör – hur vi i så fall ska hantera lokalerna. Vi har såklart en lokalöversyn i hela regionen där vi försöker minska våra kostnader. Det här blir en del av den processen.

För att ni sitter fast i avtal och kontrakt?

– Det gör vi förstås. Då måste vi värdera hur de kontrakten ska hanteras. Om vi kan använda lokalerna till något annat.

Men det har väl ändå varit investeringar i lokalerna? Hur stora har de varit?

– Jag vet inte exakt hur stora de investeringarna har varit. Det får som sagt bli en del av den utvärdering som vi får göra.

Borde ni inte ha varit mer förutseende när de valde att starta upp centralerna?

– Det är jättesvårt att säga. Det går alltid att vara efterklok i olika beslut men det är svårt att värdera. Vi har jobbat med våra ekonomiska handlingsplaner och hade hoppats få effekt av dem i ett tidigare skede. Nu är vi i läget att vi behöver vrida och vända på ännu fler stenar.

undefined
Åsa Maxeby, verksamhetschef på Vaccinationskliniken med tillhörande centraler, vill inte uttala sig om förslaget ännu. Hon vill invänta ytterligare information i nästa vecka.
undefined
Den nya lokalen ligger alldeles intill Systembolaget och City Gross på Tornbyområdet i Linköping.

Hur bemöter du kritiken i insändaren på Corren?

– De förändringar som vi kommer behöva göra för att få en ekonomi i balans kommer inte gå obemärkt förbi för någon. Jag förstår att det blir reaktioner. Vi hade förstås hoppats vara i ett annat läge, men vi kommer att behöva fatta många tuffa beslut för att komma tillrätta med den ekonomiska situationen. Att det blir känslor och tufft för många har jag allra största förståelse för.

Enligt Johan Nordén utgörs verksamheterna framförallt av timanställda, men här finns även cirka tio personer med en fast anställning. Om de berörs av varslet kan han inte säga – men primärvårdscentrum har ett varselbeting på 148 anställda.

Hur ser du på vårdcentralernas möjlighet att göra de här arbetsuppgifterna istället?

– Den allra största delen av vaccinationerna utfördes på vårdcentralerna innan pandemin. Då tog de in timanställd personal. Den möjligheten finns fortfarande kvar vid behov, säger Johan Nordén.

Karta: Centrala Vaccinationsenheten, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!