Ullevileden är en 3,5 kilometer lång väg som ska gå mellan Tornby och Mörtlösa. En liten del av leden finns redan, men idag slutar den vid Prisrondellen bakom Bauhaus i Tornby. Därifrån ska den följa E4, gå på en bro över Norra Oskarsgatan och Stångån, göra en sväng runt den gamla lertäkten och slutligen ansluta till Mörtlösarondellen.
Trafikleden har diskuterats ända sedan sekelskiftet och har varit en följetong i Linköpingspolitiken. Miljöpartiet har varit motståndare och bygget har flera gånger skjutits på framtiden.
Från början var argumenten för leden främst att binda ihop handelsområden Tornby och Mörtlösa, avlasta E4 vid olyckor och att minska trafiken på Kallerstadsleden, Tornbyvägen och Norrköpingsvägen. På senare tiden har den planerade Ostlänken seglat upp som huvudargument. Järnvägen kommer att gå där Kallerstadsbron går idag, och då behövs en ny bilförbindelse över ån.
I oktober 2020 kallade det dåvarande kommunalrådet Muharrem Demirok (C) till presskonferens och förkunnade att leden skulle börja byggas 2021 och invigas 2024. Riktigt så snabbt gick det dock inte. Det som framförallt har sinkat processen är vattendomen, det tillstånd som krävs för att bygga en bro över Stångån.
På tisdagen avkunnades den domen av mark- och miljödomstolen i Växjö. Det är en detaljerad dom på 52 sidor, men kontentan är att Ullevileden får byggas på det sätt som Linköpings kommun ansökt om. Stefan Erikson (M), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, gläds åt beskedet.
– Äntligen! Det här är ett väldigt angeläget projekt för Linköping och en förutsättning för att klara trafikfrågorna när Ostlänken ska byggas. Nu kommer vi att trycka på knappen omgående. Vi är väl förberedda för att gå ut med en upphandling direkt, säger han.
Kommunen räknar med byggstart framåt årsskiftet och en byggtid på 2,5 år. Parallellt med bilvägen blir det en gång- och cykelväg.
När budgeten för Ullevileden gjordes 2020 räknade kommunen med en total kostnad på 324 miljoner kronor. I höstas skrevs den summan upp till 420 miljoner – men vad slutsumman landar på beror på anbuden i den stundande upphandlingen.
Några villkor nämns i domen. Bland annat får inte arbetena i Stångån utföras april–juni, detta för att undvika att vattnet grumlas under den period som den biologiska aktiviteten i ån är som störst.