De trotsar byggkrisen – startar företag tillsammans

Mitt i byggkris och lågkonjunktur väljer Edvin Sonnert och Johan Trygg att starta en byggfirma. "Folk undrar om vi är galna, men jag tror att det här är helt rätt läge", säger Edvin.

Johan Trygg och Edvin Sonnert är gamla kompisar. Nu startar  de företag tillsammans: Sonnerts Service AB.

Johan Trygg och Edvin Sonnert är gamla kompisar. Nu startar de företag tillsammans: Sonnerts Service AB.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-03-15 05:00

Snabbt stigande räntor har fått de stora fastighetsbolagen att dra i handbromsen. Byggprojekt ställs in på löpande band, personal varslas och det talas allmänt om kris i byggbranschen.

Det är i det läget som Linköpingskompisarna Edvin Sonnert, 36, och Johan Trygg, 33, säger upp sig från sina jobb och drar igång en firma, Sonnerts Service. De båda har fått många kommentarer om den till synes ovanligt dåliga tajmingen.

– Men jag såg direkt att det finns möjligheter i krisen, säger Edvin.

Edvin är i första hand svetsare medan Johan jobbat som sanerare, säljare och entreprenadchef. Affärsidén är dels att erbjuda sina egna tjänster – men framför allt att hyra ut andras. En blandning mellan byggföretag och bemanningsföretag.

– I de här svåra tiderna är det många företag som inte vågar anställa, men de har jobb som behöver bli gjort. För även om det inte startar några nya bostadsbyggen finns det alltid jobb – som rivningar, saneringar och industribyggen. Då kan vi hyra ut gubbar på timmar eller för ett visst projekt. Det är dels personer som blivit av med sitt jobb, dels företag som har överskott på personal och kan låna ut till andra via oss, förklarar Edvin.

undefined
Johan Trygg och Edvin Sonnert sade upp sig och startade eget.

Företaget har varit igång i en månad och har fått en bra start.

– Vi har skrivit avtal med ett 20-tal företag, varav några riktigt stora. Vi har båda jobbat på många arbetsplatser och skaffat många kontakter som vi har nytta av nu. Och vi jobbar brett – nu i början har det till exempel blivit allt från rivning till snöskottning, berättar Johan.

För byggjobbarna är det väl sämre att arbeta på timmar och korta projekt än att vara tillsvidareanställd?

– Ja, så är det ju. Men tiderna är som de är och det här är i alla fall ett sätt att få ut folk i jobb där de kan tjäna lite pengar. För oss är det ett sätt att få in en fot för att sedan kunna ta positioner när marknaden vänder uppåt. Vårt mål är att på sikt bli ett entreprenadföretag med 20–30 fast anställda, säger Edvin.

Hur är det att gå från anställd till att bli företagare? 

– Jag är supermotiverad på ett sätt jag aldrig varit tidigare. Att få bygga upp något eget i stället för att sälja sin tid till någon annan... Jag inser att det blir långa dagar och många störda middagar, när man måste ta telefonsamtal. Men jag är redo, säger Edvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!