Byggbranschen ser mörkt på framtiden

Byggbranschen vittnar om dystra framtidsutsikter i en enkät som Svenskt näringsliv har gjort. "Det är en tuff marknad framöver, det är helt klart", säger en vd för ett lokalt byggföretag.

Andreas Aldén är vd för BC Bygg, Göran Lundström är vd för Åhlin & Ekeroth, Adam Cocozza är vd för Botrygg.

Andreas Aldén är vd för BC Bygg, Göran Lundström är vd för Åhlin & Ekeroth, Adam Cocozza är vd för Botrygg.

Foto: Åke Alvin, Åke Alvin, Fredrik Nygren

Linköping2023-02-15 05:00

27 procent av företagen i länet uppger att de tror att de kommer varsla inom sex månader. 17 procent tror att antalet anställda är lägre om ett år jämfört med i dag, detta enligt Svenskt näringslivs senaste undersökning.

– Mer än var fjärde företag i länet varnar för varsel. Det är oroande speciellt eftersom vi har en ganska hög arbetslöshet i ingångsläget, säger Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv Östergötland. 

Han tycker att resultatet följer en negativ trend sedan kriget i Ukraina bröt ut. Samtidigt anser han att den senaste mätningen sticker ut, då en stor andel av företagen ser pessimistiskt på framtiden. 

Särskilt dystert ser det ut inom byggbranschen.

Adam Cocozza är vd för Botrygg i Linköping. De har en hel del pågående produktion som kommer färdigställas under året.

– Som det ser ut nu tvärnitar bostadsbyggandet. Företag bygger klart projekten man har påbörjat men startar inga nya, säger han. 

Har ni planer på att varsla?

– I Linköping ser vi inte det under året med tanke på att vi har pågående produktion men tittar man framåt så är risken att det blir en omfattande arbetslöshet i hela byggsektorn nationellt. Här måste regeringen vakna och vidta åtgärder om man värnar om bostadsbyggandet. Risken är stor att vi kommer att behöva varsla i slutet på året om det inte blir någon förändring.

undefined
Här byggs 60 mindre lägenheter centralt i Linköping, men inflytt i januari 2024.

Anledningen till prognosen är stigande räntor, höga kostnader för drivmedel och el i kombination med höga materialkostnader. 

Det är någonting som även Andreas Aldén, vd för BC Bygg, har märkt av.

– I dagsläget ser jag inte något varsel men det är inte som det var förra året, om det var någon som var bra så skulle jag anställa direkt.

Rent uppdragsmässigt går det bra för firman just nu, men även där kommer det att bli fler utmaningar framöver, enligt Andreas Aldén.

– Vi har en skaplig orderstock som vi lever på just nu, men det har beställts för ett tag sedan. Sen tycker jag att det kommer ganska mycket förfrågningar, men det märks att det är hårdare konkurrens och att det kommer att bli tuffare. Jag tycker framförallt att de kommunala bolagen är på tårna och skickar ut förfrågningar, säger han.

Han föreslår att kommunerna får kliva in och beställa mer på sikt.

– Det är tufft att bygga bostäder med den direktavkastning man behöver ha för räntor och amorteringar, man får inte ihop den kalkylen riktigt. Då får kommunen sälja tomterna billigare om man vill att det ska byggas. Som marknaden ser ut idag så är det så tyvärr. Sen behöver det hända någonting med byggmaterialspriser också. De behöver sjunka, säger Andreas Aldén.

Göran Lundström, vd för Åhlin & Ekeroth, blir inte förvånad över att Svenskt näringslivs rapport ser dyster ut.

– Det är en tuff marknad framöver, det är helt klart, säger han och fortsätter:

– Det finns signaler på att man kommer satsa på renoveringar och ombyggnationer. Men det är noll byggstarter på lägenheter och bostäder nu.

Firman har inga planer på att varsla i dagsläget.

– Man hoppas såklart att det här går över, och då kommer man att behöva kompetensen, men det går bara till en viss gräns, säger han.

Vad behöver göras för att underlätta?

– Lite framtidstro, för det kommuniceras mycket med fallande bopriser med mera. Det behövs positiva signaler, oron gör att man blir restriktiv, säger Göran Lundström.

Varför höjd styrränta?

Sedan i maj förra året har Riksbanken höjt styrräntan flera gånger. Den 9 februari kom den senaste höjningen med 0,5 procentenheter, vilket innebär att styrräntan nu ligger på 3,0 procent. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att styrräntan förmodligen kommer att höjas ytterligare under våren, och att man i april kommer att börja sälja statsobligationer. Anledningen till höjningarna är att man vill få ner den stigande inflationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!