Familjen Åhman äger genom Vasaparken den tomt där Coop Vallaplan ligger. År 2018 vände sig företaget till kommunen med en ambition om att få köpa grannfastigheten Inseglet 2 – en tomt som företaget också nyttjade av kommunen genom ett så kallat tomträttsavtal. Planen var att kunna samordna ett större exploateringsprojekt som innefattade hela området runt Vallaplan.
Kommunen nekade dock köpet, sa upp tomträttsavtalet och planerar nu att sälja fastigheten i en markanvisningstävling så snart den nya detaljplanen är klar. Den dåvarande ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok (C), motiverade beslutet så här:
– En sådan attraktiv tomt måste alla intresserade företag få vara med och tävla om. Det fanns en tid när man kunde ha goda kontakter i stadshuset, presentera sina idéer och få köpa mark. Jag har velat komma bort så långt som möjligt från det där.
Nu, genom ett initiativ i kommunstyrelsen, vill oppositionspolitikern Michael Cocozza (LL) att kommunen tänker om. Han anser att beslutet togs på felaktiga grunder. Han anser också att tomträttsinnehavarens rättigheter, i det här fallet, är starka.
– En aktör som nyttjar en tomt genom tomträttsavtal gör det med äganderättslig karaktär. Då bör också tomträttsinnehavaren ha första tjing på att köpa fastigheten till marknadspris. Det är fullt rimligt, säger han och fortsätter:
– I underlaget saknades den avgörande informationen om att tomträttsinnehavaren redan 2018 hade vänt sig till kommunen med förslag om att förvärva marken och bygga ett 40-tal bostäder. Beslut om uppsägning hade aldrig tagits om man hade fått infon om att idén kom från tomträttsinnehavaren.
Det nuvarande S+M-styret med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) konstaterar att det, angående Michael Cocozzas förslag, inte är möjligt att upphäva uppsägningen.
– I sak kommer vi att avslå förslaget då beslutet redan har vunnit laga kraft, säger han och fortsätter:
– Sedan är Vallaplan en viktig portal i Linköping, och jag kan egentligen inte svara för hur man resonerade förra mandatperioden, men jag tror att man från politikens sida har tänkt att det är ett område som kommunen, när tomträttsavtalet sägs upp, ska stadsutvecklas på samma sätt som när vi äger mark för övrigt. Jag ser egentligen inget konstigt i att man tittar brett på marknaden.
Michael Cocozza anser att man borde teckna en liknande överenskommelse med Vasaparken som den som nyligen tagits fram med Peab angående en tomt i Vidingsjö. Att beslutet har vunnit laga kraft kommenterar han så här:
– Man har tre månader på sig att väcka talan, det har man inte gjort, men oaktat det ska man inte behandla företag på det här sättet. Kommunen tjänar ingenting på det här. Man kan sälja den här fastigheten lika dyrt till Vasaparken som till någon annan.
Esbjörn Larsson, projektledare på företaget Aurum, representerar Vasaparken i ärendet. Han konstaterar att det finns en besvikelse över kommunens beslut och att en helhetslösning för tomterna i området skulle vara att föredra.
– Frågan ligger fortfarande hos Vasaparkens jurister för en bedömning om vad vi bäst ska göra framåt. De undersöker om vi skulle kunna nå framgång, säger han och fortsätter:
– För övrigt driver vi på planarbetet för den tomt vi äger, där Coop ligger.