Kommunen skärper kraven inom äldreomsorgen: "Tandlöst"

Kommunens kontroll av äldreomsorgen i Linköping har brustit och sanktionerna mot utförare har varit för milda. Det menar vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) som, under tisdagen, presenterade beslut om "hårdare tag".

"Lägstanivån är för låg samtidigt som uppföljningen inte har varit tillräcklig". Det säger vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) som nu går fram med ett beslut att skärpa kraven inom äldreomsorgen.

"Lägstanivån är för låg samtidigt som uppföljningen inte har varit tillräcklig". Det säger vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) som nu går fram med ett beslut att skärpa kraven inom äldreomsorgen.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-02-14 12:00

Larmen inifrån äldreomsorgen, såväl den privata som kommunala, har avlöst varandra under en lång tid. I slutet av 2022 vittnade personal på Åleryds vårdboende om en ohållbar situation, under förra mandatperioden bröt kommunen sitt avtal med Attendo vid Ånestad vårdboende och i slutet av 2023 avslöjade P4 Östergötland "vanvård" vid ett trygghetsboende i Lambohov.

undefined
"I takt med att avtal löper ut och vi ska upphandla nya avtal behöver vi tydliggöra kraven och jobba hårdare med sanktioner", säger vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson.

Nu ska kommunen skärpa uppföljningen inom äldreomsorgen och tydliggöra konsekvenserna när brister upptäcks. Det meddelade vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson vid en pressträff under tisdagen.

– Jag upplever att vi överlag har en väldigt fin äldreomsorg och vård, men kvalitén är för ojämn, lägstanivån för låg och uppföljningen från kommunens sida har inte varit tillräcklig. Vi behöver på ett tydligare sätt gå på djupet och hämta in mer underlag samtidigt som vi säkerställer att all nödvändig kompetens finns på vår förvaltning, säger han.

I praktiken innebär besluten om "hårdare tag" inom äldreomsorgen ett antal uppdrag till vård- och omsorgsdirektören Sonja Erlandsson. Vid nämndens sammanträde på torsdag får hon uppdraget att ta fram en ny riktlinje för uppföljning. Hon ska också återkomma med mer skarpa och tydliga krav som kan ställas på privata utförare i kommande upphandlingar.

Gäller besluten både den kommunala och privata äldreomsorgen?

– När det gäller uppföljningen är det ingen skillnad, den ska göras i all verksamhet, men när vi väl ser brister har vi helt andra verktyg att använda när det gäller äldreomsorgen i vår egen regi. I privat regi är det ett juridiskt avtal som styr – och där måste vi bli bättre på att jobba med de sanktioner som finns.

Vad är orsaken till att ni fattar de här besluten just nu?

– Vi har övertid sett exempel på oacceptabla brister både i vår egen regi men nu senast på Attendos hemtjänst och trygghetsboende i Lambohov. Oavsett vem som är utförare är det alltid jag och nämnden som ansvarar för kvalitén och om brister upptäcks är det vårt ansvar att de snabbt åtgärdas och inte dras i långbänk.

Men varför har kontrollen brustit tidigare?

– Det som i normalläget är positivt, att förvaltningen är mån om att ha en dialog och ett samarbete med verksamheterna, tror jag i skarpa lägen och när vi behöver använda hårdhandskarna ibland har varit ett hinder. Förmågan att svänga från vardag till skarpt läge behöver bli bättre.

undefined
I Linköping utförs äldreomsorgen både av kommunen och av privata aktörer. Nu ska uppföljningen i all verksamhet skärpas samtidigt som kraven i upphandlingarna med de privata utförarna ska tydliggöras. Även konsekvenserna, när äldreomsorgen brister, ska tydliggöras.

Ett tredje uppdrag som vård- och omsorgsdirektören får är att, som kommunen uttrycker det, "säkerställa erforderlig organisiering och kompetenser".

Vad är det för kompetenser som inte har funnits på förvaltningen?

– Den kompetens vi haft är bra men vi har inte haft all kompetens som behövs. En del kopplat till juridik till exempel, säger Jonatan Hermansson.

Vad menar ni, konkret, med skärpta krav och hårdare sanktioner?

– Vissa av våra krav i upphandlingar, till exempel när det gäller arbetsvillkor, är luddigt formulerade. Det är inte självklart att de gör någon skillnad. Avtalen måste vara så tydliga så att det inte råder någon tvekan ifall en utförare har följt avtalet eller inte. Det behöver också vara ännu tydligare vilka konsekvenserna blir.

Möjliga sanktioner för kommunen, när brister upptäcks hos privata utförare, är bland annat viten (straffavgifter) men även uppsägning av avtal.

Tycker du att sanktionerna inte använts i tillräcklig omfattning tidigare?

– Jag ser att det funnits tillfällen då kommunen kunde ha använt sanktioner men inte gjort det. I första hand hoppas jag att det här, att vi berättar om "hårdare tag", leder till mindre brister. Men vi kommer absolut inte vara rädda för att använda de sanktioner som finns.

undefined
Sofia Frithioff (V), vice ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, tycker att besluten är ett steg i rätt riktning. "Det står ingenting om hur de nya riktlinjerna ska se ut så det är viktigt att det blir en skärpa i uppföljningen som också fungerar juridiskt", säger hon.

Oppositionspolitikern Sofia Frithioff (V), vice ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, menar att besluten är ett steg i rätt riktning.

– Givet att vi har en privat omsorg i Linköping är det viktigt att man skärper upp kontrollen och ser till att avtalen följs. Det är de enda styrmedel vi har när det inte fungerar. Men att vi behöver hålla på så här är tyvärr ett symtom på att vi har privata aktörer inom äldreomsorgen. Det blir mycket mer juridiskt när vi inte har den i egen regi, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju sett de rapporter som kommit från privata aktörers verksamheter och där har vi märkt hur tandlöst det blir när vi ska in och kontrollera en verksamhet som inte är vår egen.

Reaktion på besluten

På vård- och äldreomsorgsnämndens sammanträde på torsdag ska besluten om de skärpta kraven och uppföljningen inom äldreomsorgen fattas. Liselotte Fager, Kristdemokraternas gruppledare och ledamot i nämnden, kommer att lägga ytterligare ett förslag på bordet – och ett uppdrag som partiet anser att vård- och omsorgsdirektören ska få.

"Nu har vi fått del av ärendet och jag kommer lägga följande tilläggsyrkamde: Att vård-och omsorgsdirektören får i uppdrag att ta fram förslag på hur kvalitetsuppföjningarna kan redovisas öppet och lättförståeligt på kommunens webbplats som exempelvis stöd för den äldre och dennes anhöriga att välja boende", skriver Liselotte Fager i ett sms till oss.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!