”Du saknar insikt om vilket strikt ansvar och vilka skyldigheter du har som hundägare” skriver länsstyrelsen i sitt beslut som skickats till hundägaren.
”Du saknar vilja och förmåga att förebygga uppkomsten av skador” skriver myndigheten.
Tilltalet till hundägaren förefaller något kärvare än vad som tidigare setts från länsstyrelsen, då Corren under hösten och vintern 2023-2024 har granskat misskötsamma hundägare och vilka åtgärder som länsstyrelsen vidtar.
Ändå följer ärendet samma mönster som vi kunde visa i vår granskning: Länsstyrelsen tillämpar en ”trappa” av frivilliga eller i liten utsträckning ingripande åtgärder, hundägaren struntar i kraven och till slut blir en människa skadad.
Den nu omhändertagna hunden och dess ägare har varit ett ärende sedan oktober 2023.
Den 23 oktober får en polispatrull i innerstan syn på hundägaren och hunden, som tillåts springa lös. När patrullen stannar till för att uppmana ägaren att koppla hunden skäller den och är aggressiv. Polisen skickar en orosanmälan om ägaren till länsstyrelsen.
I mars 2024 skickar polisen en andra orosanmälan. ”Samma polis har träffat din hund flera gånger och upplevt att hunden verkat osäker och morrat mot polis” skriver länsstyrelsen nu till hundägaren och konstaterar också att hunden visat aggressivitet mot personer där ägaren bor. Länsstyrelsen riktar nu ett krav mot ägaren: Koppeltvång utfärdas och ägaren ska kontrollera hunden då han får besök i sitt hem.
En månad senare, i april 2024, träffar en polispatrull återigen på mannen och hunden i city. Hunden skäller och gör utfall mot poliserna – och får beröm av sin ägare. Poliserna ser också hur hunden gör utfall mot flera andra personer och att ägaren har svårt att kontrollera den.
Tre dagar senare är en polispatrull på ärende i city då de ser mannen och hunden. Hunden uppträder stressat och skäller på passerande människor. En kort stund senare tar en ordningsvakt på stan kontakt med patrullen och larmar om att hunden nu har bitit en människa allvarligt i benet.
Attacken leder till en fjärde anmälan till länsstyrelsen – som nu beslutar om att omhänderta hunden.
Hunden uppvisar dålig mental status och ägaren uppvisar dåligt ledarskap, enlig myndigheten: ”Du har uppvisat ett dåligt ledarskap mot din hund när du till och med berömt den, då den uppträtt aggressivt och gjort utfall mot polis. Din hund har nu skadat och bitit en person i benet” skriver myndigheten.
I vår granskning av misskötsamma hundägare skildrade vi hur lagen om tillsyn av hundar och katter kräver att ägare har uppsikt över sina djur – men lagen är samtidigt utformad som en trappa. Det betyder att tillsynsmyndigheten länsstyrelsen i många fall utfärdat koppeltvång eller krav på munkorg som ägarna struntat i, och deras hundar har fortsatt att skada människor och andra hundar.
I februari i år lämnade Statskontoret en revisionsrapport som slår fast det som Correns granskning har visat: Lagen är för svag och länsstyrelsernas åtgärder mot hundägare är otillräckliga.
Förslag på lagändringar har lämnats till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.