Länets 12 allvarligaste hundattacker – det hände sen

Linköping
Lästid cirka 10 min

Ett litet barn i barnvagn attackeras. En kvinna får en nervskada i handen av hundens bett. Corren har granskat alla anmälda hundattacker i länet de senaste åren. Här kan du läsa om de allvarligaste fallen: Detaljerna. Skadorna. Myndighetens krav. Vad hände sen?

Lagen om tillsyn av hundar och katter är tydligt skriven: En hundägare har strikt ansvar för sin hund och ska se till att den inte orsakar skador eller störningar för andra människor eller djur.

Samtidigt är lagen avsedd att användas som en trappa, enligt tillsynsmyndigheten länsstyrelsen. En liten åtgärd mot en misskötsam ägare förväntas räcka.

Vår granskning visar på motsatsen. Här är en rad exempel på vad som hänt offer som utsatts för en aggressiv hund – trots upprepade krav på hundägarna.

Alla uppgifter i artikeln baseras på domar och länsstyrelsens beslut.

undefined
(Hunden på bilden har inte varit involverad i någon attack)

1. Huvudhugget

Amstaff/bully-hanen hugger utan förvarning, där den ligger på soffan, och biter ettåringen framför sig över ansiktet. Hunden har tag kring barnets huvud, håller fast sitt grepp och ruskar barnet. Pappan i familjen slår desperat på hunden för att få den att öppna käkarna och släppa taget. När en öppning uppstår lossar han barnet och föser in hunden på toaletten och stänger in den. 

Barnet måste föras till sjukhus och behöver opereras. Såren infekteras senare och antibiotika och stelkrampsspruta krävs. 

Båda föräldrar vittnar i polisförhör om att angreppet sker på en sekund, utan morrande eller annan varning från hunden. 

Ur polisförhöret framgår att det här var hundens tredje familj. Ursprungsägaren har omplacerat hunden till ett andra hem men där har den uppträtt aggressivt och hunden omplaceras därför till familjen där ettåringen blir biten i ansiktet.

Åtgärd:

Pappan åtalas för vållande till kroppsskada, då han enligt åklagaren har tagit hem en kamphund som han på flera sätt fått indikationer på är instabil och aggressiv, och han har utsatt små barn för hunden. Men domstolen friar pappan.

Vad hände sen? 

Ärendet kommer till länsstyrelsen via polisen men länsstyrelsen hinner inte besluta om några åtgärder. Ursprungsägaren beslutar själv att låta avliva hunden.

undefined
Skador efter en hundattack. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än det som beskrivs intill i artikeln.

2. Barnvagnsattacken

Rottweilern förekommer redan i flera anmälningar hos länsstyrelsen, den har bitit en man i armen, och ägaren har fått krav på att den ska hållas kopplad och bära munkorg. Då attackerar den en mamma och hennes två barn på väg till förskolan i ett bostadsområde i Linköping. Hunden springer fram och gör enligt mamman utfall mot det gående barnet. Den biter mot det mindre barnet i vagnen och biter hål i åkpåsen.

Länsstyrelsen skickar skriftligt krav till mannen på att hunden ska hållas i koppel som inte får vara längre än två meter, och ha munkorg. Men några månader senare kommer nya anmälningar: Grannar möter rottweilern lös i trapphuset och den har inte munkorg. 

Länsstyrelsen omhändertar hunden. Den tas till besiktning hos polisen. ”En väldigt stark hund, brister i fostran” skriver polisen i sitt utlåtande.

Åtgärd

Länsstyrelsen lämnar tillbaka hunden till ägaren, med krav på koppel och munkorg med nytt tillägg: Munkorgen ska sitta i ett separat koppel.

Vad hände sen? 

En vecka efter att hunden återlämnats sista gången springer den lös igen och har inte munkorg. Hunden omhändertas igen. Den förs till veterinär för besiktning, men de två manliga veterinärerna tvingas avbryta, hunden är för stor och aggressiv. "Uppenbar risk för att hunden kan skada människor. Kan ej omplaceras" skriver de i sitt utlåtande. Länsstyrelsen fattar beslut om avlivning. 

undefined
Skador efter en hundattack. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än det som beskrivs intill i artikeln.

3. Pepparspray-incidenten

Polisen rycker ut till en lägenhet i Valdemarsvik. Där finns en amstaff-tik som blir upprörd när poliserna kommer. Hunden attackerar en av poliserna och biter hen i låret. Kollegan tvingas använda sitt OC-spray (pepparspray) mot hunden för att lyckas avbryta angreppet.

Vad hände sen? 

Polisen informerar länsstyrelsen om händelsen och hunden omhändertas.

4. Cykel-attacken

När den cyklande flickan, sju år, passerar en fastighet i Motala kommer en blandrashund utspringande. Den springer efter flickan på cykeln och biter henne i benet. Flickan måste föras till sjukhus. Hundägaren kommer ut och försöker få ordning på hunden, men blir själv biten och måste också uppsöka sjukvård.

När länsstyrelsen börjar undersöka fallet kommer det fram uppgifter om att hunden någon månad tidigare bitit en pojke, också han på cykel.

Vad hände sen? 

Länsstyrelsen ställer krav på ägaren att ha hunden kopplad och med munkorg.

5. Blir vapen vid rån

Efter flera anmälningar 2018 beslutar länsstyrelsen att omhänderta en blandrastik av kamphundstyp i Boxholm. Polisens besiktningspersoner bedömer hunden som farlig för människor och andra hundar och rekommenderar omplacering till mycket hundvan ägare.

En man hör av sig till länsstyrelsen och erbjuder sig att överta hunden. Han får hand om den – men efter en tid kommer anmälningar om att en man och en hund blivit attackerade och bitna av tiken, och att hon hanteras av den tidigare ägaren trots att länsstyrelsen förbjudit det. Medan länsstyrelsen funderar på vad som nu ska göras kommer nya uppgifter: Ägarna har dömts till fleråriga fängelsestraff för rån – och har använt hunden under rånet som vapen att hota med.

Vad hände sen? 

Hunden omhändertas och avlivas.

Varför är det svårt för länsstyrelsen att stoppa farliga hundar - och slarviga hundägare? I videon får du förklaringen:

6. Biter grannar och påtänkt köpare

Utanför en port i Norrköping attackerar en kamphund två personer som just är på väg ut.  I polisens register framgår det att hunden tidigare har bitit två barn. Den här gången hugger hunden de båda personerna i benen och händerna. En av personerna ramlar på marken. Hon beskrivs senare av polis som att hon "uppträder traumatiserad". 

Polisen omhändertar hunden. Den besiktas. Bedömningen är att hunden inte är farlig om den "uppfostras av någon som har stor kunskap av den typen av hund". I Länsstyrelsens beslut står att hunden annars “skulle kunna utveckla en farlighet”.

Åtgärd

Länsstyrelsen beslutar att hunden ska omplaceras, och annonserar efter nya ägare.

Vad hände sen? 

Ett par som är intresserade besöker hundstallet för att träffa hunden. Då biter hunden en av de tilltänkta köparna - och alla spekulanter backar därefter. Eftersom länsstyrelsen inte lyckas hitta någon ny hundägare beslutar myndigheten att hunden ska avlivas.

7. Tre kamphundar mot sällskapshund

Vem attackerade vem? Berättelserna går isär om de tre lösa stora hundar och den kopplade mindre sällskapshunden. När sällskapshunden rastas på en gångbana i Ödeshög kommer tre stora hundar utspringande. En av dem är av rasen dogo canario, som är en kamphundstyp. Den, och ytterligare en hund, biter den lilla sällskapshunden i halsen och nacken. En av hundägarna springer ut och lägger sig på en av de angripande hundarna för att få stopp på attacken.

Efteråt går åsikterna isär: Sällskapshundens förare uppger att deras hund attackerades helt oprovocerat. De större hundarnas ägare hävdar att sällskapshunden startade bråket genom att attackera deras hundar, och gör en motanmälan.

Det framkommer att hundägaren tidigare haft en hund som bitit en hund så allvarligt att den fick avlivas.

Vad hände sen?

Länsstyrelsen kräver att dogo canarion ska hållas i koppel som inte får vara längre än två meter.

undefined
Skador efter en hundattack. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än det som beskrivs intill i artikeln.

8. De infekterade såren

”Fult och ganska djupt sår. Stort hematom runt, rodnat. Doktor ordinerar antibiotika samt sårodling.” Så står det i vårdens anteckningar när kvinnan i Åtvidaberg kommer dit efter hundattacken där en stor hund bitit henne i låret då hon cyklat förbi den.

Det är inte första gången som hunden skadar någon. Tidigare har länsstyrelsen inte ingripit. Nu får det nya bitoffret infekterade sår, måste uppsöka vården åtta gånger och behandlas med antibiotika innan allt har läkt.

Åtgärd

Länsstyrelsen kräver att hunden måste rastas med munkorg, men bara när personen som rastade hunden vid incidenten promenerar med hunden.

Vad hände sen? 

Emelie Gustavsson, som Corren berättar om i en annan artikel, blir hundens tredje offer. Den attackerar Emelies hund och biter henne i armen och axeln då hon försöker skydda sin hund.

Länsstyrelsen omhändertar nu hunden för besiktning. Den lämnas sedan tillbaka till ägaren med krav på koppel med dressyrlänk, och munkorg när en viss person rastar hunden. Ägaren ska också gå en lydnadskurs och lämna in kursintyg som bevis. 

Men när Corren frågar efter kursintyget visar det sig att det inte har lämnats in. Ägaren hänvisar till att hunden varit sjuk och att kursen har påbörjats - och länsstyrelsen utreder nu om de ska hota med vite om kursintyget inte kommer in.

9. Betten i magen – på nyopererad kvinna

En kille blir biten på en parkeringsplats i Norrköping och hunden biter hål i hans byxor. Länsstyrelsen förelägger ägaren att hålla hunden, en korsning mellan kamphund/schäfer/rottweiler, i fast koppel. 

Senare gör hunden ännu ett angrepp och biter en kvinna i magen. Kvinnan är nyopererad. 

Länsstyrelsen kommer nu med ett nytt krav: Hunden ska även bära munkorg. 

Några månader senare blir en man blir biten av hunden med flera bett i benet när han väntar på hissen i ett lägenhetshus. Han tvingas söka vård och få en stelkrampsspruta.

Vad hände sen? 

Länsstyrelsen omhändertar hunden. Den besiktas. Senare återlämnas hunden till ägaren med samma krav på koppel och munkorg, samt förbud för någon annan än ägaren att rasta hunden.

undefined
Skador efter en hundattack. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än det som beskrivs intill i artikeln.

10. Nervskadan

Den stora hunden, en korsning mellan flera kraftfulla brukshundsraser, attackerar flera hundar i Finspång. Upprepade gånger sedan 2018 har länsstyrelsen fått in anmälningar mot ägaren. 

Länsstyrelsen meddelar ägaren att man kräver att hunden ska hållas kopplad då den rastas. Men sommaren 2022 sker ännu en incident; hunden attackerar en mindre hund och när ägaren försöker skydda den, genom att lyfta upp den, blir hon illa biten i handen. Hon tvingas söka sjukhusvård, handen opereras men kvinnan har fått en nervskada av hundangreppet.

Vad hände sen? 

Länsstyrelsen kommer med ännu ett krav. Förutom koppel krävs nu även munkorg då hunden rastas. Ägaren uppmanas också, ännu en gång, att följa lagen och registrera sig som ägare av hunden.

11. De 40 stygnen

Två gånger är ägaren till hunden i Söderköping så onykter att han inte kan hålla uppsikt över sitt djur. Första gången angriper hunden en annan hund och biter den illa. Ägaren till den skadade hunden gör en polisanmälan. 

Några veckor senare är det dags igen. Den aggressiva hunden kommer springande lös, attackerar en annan hund och biter den så illa att den måste föras till veterinär och sys med ett 40-tal stygn.

Enligt hundägaren har han råkat tappa kopplet. Medan ägaren till den sönderbitna hunden hävdar att den attackerande hunden aldrig hade något koppel på sig.

Vad hände sen? 

Länsstyrelsen kräver att hunden ska hållas kopplad och bära munkorg.

undefined
Skador efter en hundattack. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än det som beskrivs intill i artikeln.

12. Polisbettet

Ett bråk i en lägenhet i Mjölby urartar och polisen kommer till platsen. I lägenheten finns förutom människorna en hund som är aggressiv. När en polis försöker omhänderta hunden blir hen biten i benet. Hunden omhändertas till sist och placeras på ett hundstall. Där biter den en i personalen. 

Dagen därpå kommer polisens besiktningsperson för att bedöma hundens mentala status. Besiktningen måste avbrytas eftersom hunden är för svår att hantera.

Länsstyrelsen, som avgör vad som ska hända med hunden, skriver i sitt beslut: "Besiktningsmännens förslag till åtgärd var att hunden skulle avlivas då risken bedömdes som stor att någon skulle bli allvarligt skadad ifall hunden placeras ut i samhället igen.” 

Ändå beslutar länsstyrelsen att återlämna hunden till ägaren.

Vad hände sen? 

Länsstyrelsens kräver att ägaren ska hålla hunden kopplad.

Hur kan du skydda din hund och dig själv om en annan hund attackerar? I videon ger hundcoachen konkreta tips: