Emelie är den tredje som blev biten – av samma hund

Östergötland
Lästid cirka 6 min

Emelie Gustavsson från Åtvidaberg blev allvarligt biten av en hund som tidigare hade attackerat två andra personer. Correns granskning av de senaste årens hundattacker visar att samma hundar gång på gång attackerar människor och djur. En majoritet av de anmälda hundägarna har redan tidigare anmälts – men struntat i att följa myndighetens krav.

Emelie Gustavsson är ute och rastar sin egen hund när hon ser den anfallande hunden komma springande mot henne. Den kommer utan förvarning rusande ut från sin trädgård. 

– Jag lyfte upp min hund för att skydda den. Då hoppade den på mig och bet mig i armen. Jag tappade min hund och ramlade omkull. 

När Emelie ligger där på marken fortsätter hunden att bita henne i armen och axeln.

– Jag skrek för mitt liv, jag var otroligt rädd. Jag försökte skydda mitt huvud.

Trots att Emelie har stor hundvana och uppdrag som hundinstruktör lyckades hon inte värja sig mot den attackerande hunden. Vad som till sist får hunden att sluta vet hon inte; kanske att hon lyckas ta sig upp på fötter igen.

– Som tur var sprang min hund direkt därifrån, han sprang hem. 

undefined

Jag skrek för mitt liv. Jag var otroligt rädd.

Emelie Gustavsson

Samma hund, som attackerade Emelie, har vid två tidigare tillfällen bitit människor. 

Första gången bet den en kvinna som passerade förbi hunden till fots. Då fick ägaren en skriftlig tillsägelse att ha hunden under uppsikt. 

Andra gången högg hunden en kvinnlig cyklist i låret när hon cyklade förbi. Kvinnan tvingades söka vård vid åtta tillfällen eftersom bitsåren infekterades. Länsstyrelsen krävde då att hunden skulle rastas i koppel och med munkorg.

Men åtgärderna var inte tillräckliga och Emelie blir hundens tredje offer.

Corren har granskat de senaste årens anmälda hundattacker i Östergötland. Granskningen visar att Emelies fall är långt ifrån unikt. 

Vi har gått igenom samtliga tillsynsärenden kring hundattacker i Östergötland under åren 2020–2023. I fyra av fallen har de aggressiva hundarna bitit mindre barn. 

Granskningen visar att en majoritet av hundägarna som anmäls återkommer som nya ärenden hos länsstyrelsen – i många fall för att ägarna struntat i krav på koppel eller munkorg och hundarna har då bitit nya människor eller hundar. 

I tre av de granskade fallen har länsstyrelsen fattat fyra olika beslut mot samma hundägare – för att hundägaren inte har följt tidigare krav och tillsägelser. 

– Vi har inte mandat att följa upp att åtgärderna verkligen följs, säger Helen Haaranen-Loor, enhetschef för djurskyddsavdelningen vid länsstyrelsen i Östergötland.

I videon kan du höra Emelie berätta om den dramatiska hundattacken:

Emelie har två egna hundar och är på fritiden aktiv i en hundklubb. Hon säger att hon vet att hundar kan ryka ihop och att de även kan bita människor, att en olycka kan ske. Men för Emelie är tre upprepade bit-attacker från samma hund inga olyckor:

– Det är en tidsfråga innan det här händer igen, och då kanske det händer med ett barn, säger hon.

Emelie gjorde en anmälan till länsstyrelsen som återigen utfärdade ett föreläggande mot hundägaren: Den här gången krävdes att ägaren också går en lydnadskurs med hunden.

Ett beslut som fick Emelie att baxna.

– Så då tänker myndigheten att den här hunden ska vistas på en kurs tillsammans med andra hundar och förare? Det skulle ju vara väldigt svårt att ha med den här hunden i en kurs tillsammans med andra hundar. Och det krävs mer än bara en kortare lydnadskurs, säger hon.

Enligt Helen Haaranen-Loor, enhetschef för djurskyddsavdelningen vid Länsstyrelsen i Östergötland, ska myndigheten hantera lagen som en trappa där man prövar minsta möjliga ingripande för att få hundägare att ta rättning.

– Vi ska börja med frivillighet, säger Helen Haaranen-Loor.

Hundägaren skulle skicka in ett intyg efter genomgången lydnadskurs – men något sådant intyg skickades aldrig in.

undefined
Nu har ärren på underarmen bleknat men bland polisens bilder från brottsutredningen syns tydliga bitmärken, blod och trasiga kläder.
undefined
Emelie Gustavssons arm efter hundangreppet. Hunden bet henne även i axeln medan hon låg på marken.
undefined
Hunden Flike blev attackerad av den utspringande hunden. Emelie lyfte upp honom för att skydda honom, men hon ramlade och tappade honom. Flike sprang hem, och klarade sig därför medan den angripande hunden bet Emelie.

Antalet hundattacker mot människor ökar i Sverige. Varje år skadas nästan 4 000 människor av bett från hundar och en ökning har skett de senaste åren.

Några människor dödas. De senaste elva åren har elva människor dödats av hundar, senast det hände var i Robertsfors i november 2022 då en kvinna avled efter att hennes egen hund bitit henne svårt i halsen.

Ett annat exempel är en attack 2019 där en 15-årig pojke i Örebro attackerades av en hund i familjehemmet där han var placerad. Pojken förblödde av betten i hals och ansikte.

undefined
Emelie Gustavsson tvingades skydda sin hund Flike genom att ta upp honom i famnen. Då attackerade den angripande hunden istället Emelie.

I Östergötland har hittills ingen människa dött efter attack från en hund men många har skadats. 

Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet och ska ingripa mot hundägare som inte har kontroll över sina hundar, får in runt 160 anmälningar om året. I genomsnitt tre hundattacker per vecka.

När vi går igenom skadorna som de attackerande hundarna orsakat har vi sett att offren i flertalet fall behövt söka sjukvård, ibland specialiserad vård som kirurgi.

Efter attacken överklagade Emelie Gustavsson länsstyrelsens beslut till högre instans, som är förvaltningsrätten. Hon krävde att hunden skulle omhändertas och omplaceras hos en mer lämplig ägare.

Tar man sitt ansvar som ägare så blir det inte så här

Emelie Gustavsson

– Jag har varit väldigt upprörd under hela den här processen. Det finns många hundar som har felbeteenden, men tar man sitt ansvar som ägare så blir det inte så här, då händer det inte, anser Emelie.

Men hon förlorade fallet i förvaltningsrätten. Polismyndigheten besiktade hunden och bedömde att risken för fortsatta angrepp är liten om ägaren hanterar hunden så som länsstyrelsen har krävt. 

Correns granskning visar att länsstyrelsen i några ärenden till sist har omhändertagit hunden.

Ibland har det lett till att hunden omplaceras. I minst två fall har vi kunnat se att länsstyrelsens utredningar lett till beslut om avlivning. Men ett av besluten upphävdes och hundägaren fick tillbaka sitt djur med restriktioner – efter att han ringt och skrivit till länsstyrelsen och lagt fram argument för att avlivning skulle vara en alltför drastisk åtgärd.

undefined
Emelie Gustavsson väljer nu noggrant sina promenadvägar, vill inte riskera att stöta på hunden som tre gånger har attackerat människor och hundar. Ägaren ålades att gå en lydnadskurs - men har det verkligen skett, undrar Emelie.

I flera fall har ägaren, precis som i Emelies fall, fått tillbaka hunden efter besiktning – med krav på att ägaren uppfyller olika krav, till exempel att hunden bär munkorg. 

Men eftersom länsstyrelsen inte gör några uppföljande kontroller så vet myndigheten inte om kraven följs, om det inte avslöjas genom nya anmälningar.

Emelie Gustavsson är besviken på att hundägaren får behålla sin hund.

– Lagen om tillsyn av hundar och katter säger ju att man som hundägare har strikt ansvar för vad hunden gör. Men så blir det ju inte i praktiken, säger hon.

Emelie understryker att hon inte är expert på lagen eller hur länsstyrelsen arbetar.

– Men om problemet är att länsstyrelsen ska jobba efter lagar som är för lama, då behöver lagarna bli striktare.

Reportaget bygger på uppgifter från domar och länsstyrelsens beslut kring den aktuella hundägaren.

Hur kan du skydda din hund och dig själv om ni blir attackerade av en annan hund? I videon ger hundcoachen konkreta tips:

undefined
Nu vågar Emelie Gustavsson gå ut i området med sina hundar igen. Men under en lång tid körde hon dem i bil till andra områden - efter den otäcka hundattacken.