Aguirre kritisk efter turbulensen kring profilklasserna

"Kommunikationen lämnar en del övrigt att önska". Det säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, om turerna kring musikklasserna på Folkungaskolan.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) anser att kommunikationen kring musikklasserna på Folkungaskolan kunde ha varit bättre.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) anser att kommunikationen kring musikklasserna på Folkungaskolan kunde ha varit bättre.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-04-22 14:00

Från början har det kommunicerats som ett beslut. Profilklasserna på Folkungaskolan i Linköping, där bland annat musikklassen med körprofil samt dansprofilen inkluderas, ska avvecklas till höstterminen. Inriktningarna finns kvar – men de elever som har kommit in på profilerna ska inte gå i en och samma klass utan utspritt över flera klasser. Protesterna, framförallt från vårdnadshavare, elever och lärare på musikklasserna, har varit stora.

undefined
"Folkungaskolan (med rektor Anna Dahlström) arbetar fram ett förslag till sammansättningar av klasser på högstadiet. Skolan vill poängtera att kommunikationen kring förslaget till förändring kunnat kommuniceras bättre och tar nu omtag för att förklara arbetsgången framåt". Det skriver kommunen på sin hemsida.

I torsdags publicerade Linköpings kommun en nyhet på sin hemsida där det nu talas om ett förslag för förändring. "Vi vill ta ett omtag kring hur vi informerar och kommunicerar i den här frågan. Både för att förtydliga vad det handlar om, men även att involvera de berörda", säger rektor Anna Dahlström på hemsidan.

Under fredagen träffade barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) och ledamoten Johan Nordlander (M) Föreningen för Linköpings Musikklasser (FFLM). Föreningen har uppmanat politikerna att agera i frågan.

– Jag tycker att det är bra att skolan gör ett omtag. Det här är en stor förändring och musikklasserna har funnits länge på Folkunga. Det är viktigt att alla berörda får komma till tals vid en sån här förändring, säger Elias Aguirre och fortsätter:

– Det finns två saker som jag vill vara tydlig med i den här frågan. Det ena är att skollagen är tydlig om att det här är ett beslut som ligger på rektorn att fatta och som inte kan tas i nämnden. Det andra är att jag konstaterar att beslutet inte är fattat än utan att det är ett förslag till förändring som man ännu inte har landat i.

undefined
Förslaget på Folkungaskolan innebär att de elever som börjar på profilklasserna till höstterminen splittras i olika klasser. De elever som går på skolan i dag går i en och samma klass och påverkas inte av förslaget.

Men information har ju gått ut om att beslut är fattat.

– Med tanke på hur mycket reaktioner som det här väcker tycker jag det är bra att man konstaterar att man inte har landat i ett beslut än.

Hur ser du på förslaget och dess syfte?

– Jag vill vänta med att säga något om det innan skolledningen har varit på besök hos nämnden. Vi har kallat dem till vårt nästa sammanträde på torsdag i nästa vecka, säger Elias Aguirre.

Du träffade FFLM i dag (fredag). Vad kan du säga om mötet?

– Att det var konstruktivt. Att jag och min kollega konstaterar att kommunikationen från kommunens sida lämnar en del övrigt att önska. Vi var överens på mötet om att profilklasser har mycket positivt att bidra med och att vi ska behålla dem i Linköping.

undefined
Maria Randjelovic, ordförande för Föreningen för Linköpings Musikklasser, tycker att situationen är absurd. "De har informerat om att det är ett beslut. Nu talar de istället om ett förslag", säger hon.

Maria Randjelovic är ordförande i FFLM och närvarade vid fredagens möte.

– Vår känsla är försiktigt hoppfull. Det var ett givande samtal och politikerna ställde kloka frågor. Vi uppfattade också att de signalerade att de anser att det har funnits brister i kommunikationen och att de håller på att samla in information för att förstå situationen bättre, säger hon.

Hur ser du själv på kommunikationen?

– Det här är en absurd situation. De har informerat i flera artiklar, och på sin hemsida, om att beslutet är fattat. Vi har sparat skärmdumpar i våra mobiler. I går (torsdag) la de ut information där de pratade om "förslaget". Även om det är positivt att man till synes vill föra en dialog nu är förtroendet inte så stort.

Under onsdagen, 19 april, fick vårdnadshavarna till elever i musikklasserna i årskurs sex på Folkungaskolan information från mentorerna. Här uppmanas eleverna att önska vem eller vilka klasskamrater som de vill ha med i sin klass till höstterminen.

– Så det verkar ju inte som att processen är stoppad på något sätt, säger Maria Randjelovic.

Folkungaskolans klasser

På grundskolans årskurs 4–9 finns det klasser med elever som går i körprofil, två klasser i varje årskurs. 

I årskurs 7–9 finns det även klasser med elever i dansprofil och konst- och designprofil, en klass av både och i varje årskurs.

I årskurs 7– 9 finns det också klasser med tre olika inriktningar: musikproducentinriktning, scienceinriktning samt hem- och konsumentkunskapsinriktning i varje årskurs.

Musikklasserna har funnits på skolan i 37 år.

Karta: Folkungaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!