14-årig pojke hittad död på ungdomsboende

En 14-årig pojke hittades avliden efter att ha tagit sitt liv på Sis Folåsa utanför Linköping. Institutionschefen bekräftar händelsen och berättar att en händelseanalys och krishantering pågår efter dödsfallet.

Det var söndagen 6 augusti som personal hittade en 14-årig pojke död på boendet i Vikingstad efter att han tagit sitt liv.

Det var söndagen 6 augusti som personal hittade en 14-årig pojke död på boendet i Vikingstad efter att han tagit sitt liv.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2023-08-11 17:00

Enligt uppgifter till Corren var det på söndagskvällen som pojken hittades avliden på ungdomshemmet Folåsa som ligger i utkanten av Vikingstad utanför Linköping.

Kristina Granlund, är institutionschef på Folåsa ungdomshem sedan april 2022 och bekräftar att de har ett fall av suicid på boendet.

– Vi tänker mycket på ungdomens anhöriga, det här är väldigt tragiskt. Institutionen jobbar nu med krishantering för både de placerade och berörd personal. Vi ska göra en händelseanalys och utredning om hur det här kunde ske.

Hur hanterar ni händelsen med tanke på personal och de intagna?

– Redan dagen efter hade vi sjuksköterska och psykolog på plats och vi har tagit kontakt med företagshälsovården så den finns etablerad för personal. Sjuksköterska och psykolog har funnits för de placerade. Det har varit viktigt för oss att stöd de här dagarna ges både till de placerade ungdomarna och till Folåsas medarbetare.

Enligt uppgifter till oss ska den avlidna pojken ha vårdats enskilt, kan du bekräfta det? 

– Jag kan inte bekräfta någonting nu.

Vad innebär det att en ungdom får vård enskilt? Är det en typ av isolering?

– En typ av isolering är det inte, det skulle jag inte säga. Det betyder att man bor i en egen del av ungdomshemmet där man har personal i närheten, men där man inte får träffa andra ungdomar hur man vill. Men jag kan inte bekräfta att det var så i det här fallet.

Om man vårdas enskilt, vilka säkerhetsrutiner finns?

– Det kan se olika ut beroende på vårdbehov och den säkerhetsbedömning som är gjord. Det finns ingen generell regel utan vi gör individuella bedömningar utifrån varje ungdoms behov.

Förekommer det videoövervakning?

– Det kan jag inte uttala mig om just i dag.

Används det ibland?

– Vi vill inte svara på sådana generella frågor. Det handlar om säkerheten på institutionen.

undefined
Kristina Granlund, är institutionschef på Folåsa ungdomshem sedan april 2022 och bekräftar att de har ett fall av suicid på boendet.

Har ni gjort en anmälan enligt lex Sarah?

– Ja, vi har gjort en lex Sarah-rapportering och vi har också gjort en anmälan till Ivo om att ett allvarligt missförhållande har inträffat. 

Enligt uppgifter till Corren hade pojken inte bott där särskilt länge, stämmer det?

– Det kan jag inte heller kommentera i dagsläget.

Var det ordinarie personal som arbetade vid händelsen?

– Det är sådana saker som utredning och analys kommer att få visa. Jag kan säga att vi generellt sett även har vikarier som är väldigt erfarna och en del ny ordinarie personal och vikarier. Så det kan se väldigt olika ut oavsett anställningsform hur erfaren man är. 

Folåsa ungdomshem har tidigare fått skarp kritik av Ivo, bland annat i ett beslut från 7 februari i år, vilket vi tidigare har berättat om. Ivo konstaterade då att verksamheten har flera brister, vilket Ivo även framfört tidigare. Det har bland annat gällt säkerhet och trygghet för de inskrivna. Hos Ivo finns även flera avvikelser som anmälts under 2023 om läkemedelshantering och att personal inte följer de gällande rutinerna. 

Det kan tyckas vara en kompetensbrist. Betyder det att ni skärpt kompetenskraven?

– Jag kan säga att vi behöver just nu få göra en ordentlig utredning och händelseanalys av vad det är som har hänt och hur det kunde hända. Det jag sa om personal är generellt.

Vad kan du säga om att ni haft så många avvikelser?

– Jag vill inte kommentera det i dagsläget. Om det är så att avvikelserna som du nämner är relevanta i den här händelsen får utredningen visa det, säger Kristina Granlund.

FOTNOT: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att det var en flicka som avlidit, men då personen själv identifierade sig som pojke har detta ändrats. 

SIS Folåsa ungdomshem ligger strax utanför Vikingstad och tar emot skolpliktiga flickor med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.
SIS Folåsa ungdomshem ligger strax utanför Vikingstad och tar emot skolpliktiga flickor med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.
Mer om Folåsa ungdomshem

Sis Folåsa är en statlig institution som tar emot skolpliktiga flickor i åldern 12–15 år med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. Ungdomshemmet består av fyra låsta behandlingsavdelningar och sedan maj 2021 även en öppen avdelning. Folåsa har en egen grundskola där alla placerade ungdomar går. 

I skrivande stund är 31 flickor placerade på Folåsa, enligt institutionschefen.  

Statens institutionsstyrelse, Sis, är en statlig myndighet med ansvar anpassad tvångsvård.

Källa: Sis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!