Tillsynen som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har genomfört på Folåsa är en uppföljning av tidigare föreläggande mot verksamheten efter händelser 2021. Nu avslutar IVO ärendet, men konstaterar att verksamheten fortsatt har brister. Bland annat gäller det säkerhet och trygghet för de inskrivna. Trots att verksamheten har redovisat åtgärder anser IVO att de fortsatt måste jobba med kvalitetshöjande arbete, men att ingen ytterligare åtgärd vidtas.
Enligt det som framkommer i beslutet har de intagna beskrivit flera händelser som innefattat fysiska ingripanden som de tycker innehållit oproportionerligt våld. De har också synpunkter på personalens bemötande. Ungdomarna beskriver en situation då en personal ska ha tagit strypgrepp på en ungdom vid så kallad nedläggning.
De uppger också att personal kan ta tag i någon som sagt otrevliga saker, men som inte är våldsam.
I ett fall uppges att en personal satt på ett barns mage och där har en analys av händelsen visat, enligt institutionschefen, att ett fysiskt ingripande var nödvändigt för att förhindra en situation med våld mellan flickorna. Personalen ingrep för att förhindra att situationen förvärrades.
IVO konstaterar att ungdomarnas beskrivning av vissa händelser skiljer sig från institutionschefens. Men att det inte går att bortse från att barnen upplever ingripande som oproportionerliga.
IVO tar också upp bristande bemanning på en avdelning under förra sommaren. Här skriver IVO att man "förutsätter att huvudmannen vidtar lämpliga åtgärder för att tillse att detta inte upprepas".
När det gäller uppgiften om strypgrepp skriver institutionschefen Kristina Granlund i ett mejlsvar till oss att man självklart tar kritiken på största allvar, men att varken Folåsa eller IVO har kunnat bekräfta att det har hänt, vilket också framgår av beslutet, påpekar hon.
Hon skriver att Folåsa fortsätter sitt arbete med att skapa en trygg vårdmiljö och att detta är ett långsiktigt arbete. Hon, liksom IVO, konstaterar att vidtagna åtgärder har effekt och att ungdomarna är trygga med varandra och att det finns personal som de är trygga med.
När det gäller bemanningsproblem så är det, enligt Kristina Granlund, ett av verksamhetens viktigaste arbeten. Bland annat ska en ny grundutbildning ge nyanställda bättre förutsättningar.
När IVO gjorde sin inspektion var samtliga flickor mellan 11 och 16 år.