Efter turerna: Här är nya satsningen i historiska huset

Ett av Kisas äldsta hus har blivit glassbar. Sedan i mitten av maj har Café Columbia börjat sälja glass i den anrika byggnaden. Ägaren Sofia Forsberg beskriver satsningen som en fullträff.

Sofia Forsberg har drivit Café Columbia sedan 2022.

Sofia Forsberg har drivit Café Columbia sedan 2022.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2024-06-29 19:00

Nyheten i korthet

  • Kisas äldsta hus, Dalkulla, har omvandlats till en glassbar av Café Columbia, med öppning i mitten av maj.
  • Sofia Forsberg, ägare av Café Columbia, beskriver satsningen på glassbaren som en fullträff, då många Kisabor efterfrågat ett renodlat glasställe.
  • Utöver glassbaren planerar Forsberg att erbjuda konferensutrymmen på byggnadens övervåning från och med hösten, med ytterligare planer för byggnaden ännu okända.

Kulturbyggnaden Dalkullas framtid har länge varit en följetong som debatterats flitigt i Kisa. 

För ganska exakt ett år sen aktualiserades debatten när majoritetens politiker meddelade att de ville sälja byggnaden till en privat aktör. Ett förslag som många ställde sig emot, bland annat skrev Vänsterpartiet en debattartikel

Förra hösten tvärvände kommunen och meddelade att de istället skulle behålla Dalkulla och någon månad senare kom beskedet att Sofia Forsberg, som driver Café Columbia, blir ny hyresgäst.

I samband med övertagandet var Sofia hemlighetsfull med vilken typ av verksamhet som kommer starta i byggnaden. Men efter att hållit Kisaborna på halster i dryga halvåret blev det för cirka en månad sedan klart att det är en glassbar som det kommer satsas på i det gamla huset. Glassbaren öppnade 11 maj.

– Den första månaden här har levt upp till förväntningarna, egentligen mer än förväntat.

undefined
Olivia Kindén är en av de sommarjobbarna som hjälper till både i kaféet men främst i glassbaren under sommaren. Enligt Sofia får ungdomarna hyfsat fria tyglar att rodda verksamheten i glassbaren och komma med egna idéer.

En stor del av de glada tillropen Sofia fått till sig förklarar hon är att många har saknat ett renodlat glasställe i Kisa.

I baren säljs det kulglass och italiensk gelato. Menyn kommer variera lite med smaker som kommer och går. Medan de smaker som de märker går hem bland kunderna kommer vara kvar. Det kommer dock inte säljas någon mjukglass, då de inte vill konkurrera med de som säljer det sedan tidigare i Kisa. 

I en tidigare intervju med Corren berättade Sofia Forsberg att de ville knyta samman kulturkvarteret Vråken med den nya verksamheten. Något hon tror att glassbaren kommer göra, då det passar alla åldrar.

Byggnaden har en del år på nacken, trots det beskriver hon att de inte behövt göra några större investeringar för att rusta upp huset. Det enda de tvingats kompromissa med är att de inte kunnat installera de större kylarna som de först ville ha. Detta då elektriker dömt ut den kapacitet av ström som då skulle krävts i huset.

undefined
Omställningen att även driva Dalkulla ser Sofia Forsberg som sömlös då huset ligger så nära Columbia.

Utöver serveringen kommer de till hösten erbjuda lokaler för konferenser och andra typer av möten på övervåningen. Men Sofia Forsberg öppnar för att det även finns andra planer för byggnaden, vad det skulle kunna vara vill hon dock inte gå in på ännu.

– Det finns alltid en massa idéer, säger hon kryptiskt.       

Karta: Dalkulla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!