Sälj inte Dalkulla, Kisas äldsta hus!

Vänsterpartiet anser att denna kulturbyggnad ska ägas av kommunen, och inte säljas ut till privata ägare, skriver debattören.

Dalkulla ligger i området Vråken och borde vara en tillgänglig trivsam offentlig del i detta historiska kvarter, skriver debattören.

Dalkulla ligger i området Vråken och borde vara en tillgänglig trivsam offentlig del i detta historiska kvarter, skriver debattören.

Foto: Jan Novotny

Debatt2023-08-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet har som enda parti reserverat sig i Samhällsbyggnadsnämnden mot beslutet att sälja Dalkulla, Kisas äldsta hus. För bara två år sedan var de styrande i kommunen villiga att satsa på Dalkulla, men det går tydligen bra att ändra sig snabbt. Vänsterpartiet anser att denna kulturbyggnad ska ägas av kommunen, och inte säljas ut till privata ägare där vi då har frånvänt oss kontrollen.

Vi känner inte till några utredningar om olika användningsområden för fastigheten. Vi upplever att beslutet att sälja kom väldigt snabbt eftersom nuvarande hyresgäst har sagt upp sig. Motivet är att kommunen vill komma undan kostnader för driften av ett tomt hus. Det saknas tydliga visioner och idéer om vad huset ska kunna användas till.

Dalkulla ligger i området Vråken och borde vara en tillgänglig trivsam offentlig del i detta historiska kvarter. Närmaste granne är Café Columbia med emigrantmuseet och den röda längan där det redan idag förekommer utställningar som har anknytning till vår bygd. Dalkulla borde kunna bidra till Vråkenområdets helhet med kultur och historia. Det finns mycket som går att levandegöra av Kindas historia: Dacke, skogen, kanalen, järnvägen, fornborgar, gravfält och spår av bosättningar.

Dalkulla borde också kunna användas som ett gemensamt föreningshus för olika grupperingar. Kommunen efterfrågar samverkan med civilsamhället. Här finns det möjlighet för kommunen att kunna stötta föreningar och kulturengagemang. Det finns redan nu idéer om att starta en föreningarnas förening med syfte att skapa nya aktiviteter och insatser som ökar deltagandet i Kindas föreningsliv.