Föremålen återfanns hos en spanjor med svensk anknytning.
Föremålen stals bara några dagar innan specialtillverkade byglar skulle skruvas dit för att skydda skulpturerna från att stjälas, något som fick anställda vid Tidersrums församling att undra över om tidpunkten var en ren slump. Vid stöldtillfället utfärdades rikslarm för att förhindra att de lämnade landet, något de alltså verkar ha gjort ändå. Ganska snart efter stölden blev spåren kalla och polisen prioriterade brott med större chans till lösning.
Bland stöldgodset fanns ett altarkrucifix från 1200-talet, en träskulptur föreställande en madonna från samma tidpunkt samt två träskulpturer från 1300-talet, en av Sankta Katarina och en av Sankt Olov.
Från polisens sida misstänktes stölden vara ett beställningsjobb. Gamla ovärderliga föremål är tilltalande för samlare utomlands, eftersom liknande klenoder på många håll har förstörts av krig och inte finns kvar på så många andra platser. Framförallt spekulerades i om föremålen fraktats till Sydeuropa, USA eller Sydamerika eftersom de i grunden är katolska kultbilder.
Men föremålen, som allmänt betraktats som oersättliga riksklenoder, kan ha en lång väg hem både bokstavligt och bildligt talat. Det lär bli en snårig juridisk process med dyr slutnota.
– Det återstår nu polisarbete och domstolsförhandlingar. Det blir ett långdraget arbete innan föremålen åter kan stå i kyrkan, säger Eva Nyström Tagesson i en kommentar till SVT Östnytt på tisdagskvällen.