Polisen dröjde sex timmar efter larmet

Stölden av riksklenoderna i Tidersrums kyrka skedde natten till i måndags. Först ett halvt dygn senare var polis på plats.

22 oktober 2010 08:08

Inbrottet polisanmäldes av Svenska kyrkans personal i Kisa klockan 8.34. Målet var att så snabbt som möjligt få en polispatrull till platsen. Beskedet från östgötapolisen var "tidigast klockan 14", vilket möttes med förvåning med tanke på att det rörde sig om stöld av ovärderliga föremål från medeltiden.

Snabb information

- Det kändes jättekonstigt och jag blev riktigt upprörd. Det var ju ett brott som man borde ta på största allvar och jag var orolig för att bevis på platsen skulle klampas sönder, säger Eva Nyström Tagesson, konservator vid Östergötlands länsmuseum i Linköping.

Kenneth Mandergrehn tror inte att det spelar någon större roll att polisen kom till brottsplatsen först på eftermiddagen. Varken för den fortsatta utredningen eller jakten på tjuvarna.

- Det viktiga är ändå att det snabbt fanns bilder (på det stulna) som kunde spridas internationellt och att vi kunde förbereda ett rikslarm, säger Kenneth Mandergrehn, polisintendent vid Rikspolisstyrelsen

Läs i fredagens Corren: Därför dröjde polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!