Många kulturföremål stulna i länet

Över 90 kulturföremål har stulits från museer, hembygdsgårdar och kyrkor i Östergötland sedan 2007, enligt en sammanställning från Riksförbundet Sveriges museer.

Till vänster träskulpturen Sankta Katarina som stals i Tidersrums kyrka 17-18 oktober 2010.

Till vänster träskulpturen Sankta Katarina som stals i Tidersrums kyrka 17-18 oktober 2010.

Foto: Göran Billeson/Torbjörn Lindqvist

LINKÖPING2011-07-11 11:46

Det är främst lösa inventarier som stjäls; silverljusstakar, ljuskronor, biblar och målningar.

Oersättliga

- Även om det inte alltid är de dyraste föremålen som stjäls så urvattnas det svenska kulturarvet för varje stöld. Många föremål är inte bara ovärderliga utan även oersättliga ur ett kulturhistoriskt perspektiv, säger Jan Nordwall, generalsekreterare på Sveriges Hembygdsförbund.

Men även större skulpturer försvinner spårlöst. En av de mer uppmärksammade stölderna inträffade i Tidersrums kyrka i Kinda i oktober 2010 då ovärderliga medeltida träskulpturer försvann.

Utredningen är sedan en tid nedlagd utan att polisen har kommit tjuvarna på spåren.

Svart marknad

Förmodligen finns många av de föremål som stulits numera på den svarta marknaden och i Europa har medeltida kyrklig konst ett högt andrahandsvärde, enligt Riksförbundet Sveriges museer.

Tävling

Riksförbundet tillsammans med Sveriges Hembygdsförbund vill nu öka uppmärksamheten kring stölderna. Förbunden drar därför i gång en tävling med syfte att rädda föremål som tillhör det svenska kulturarvet. Första pris består av en monter som ska skydda ett föremål mot såväl stölder som miljöpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om