Protesterna sprids över hela landet

Protesterna mot nedläggningen av Boxholms ost har nu spridit sig långt utanför kommungränserna. Handlare i Göteborg, och människor från både Egypten och Sydafrika engagerar sig.

1 november 2018 19:00

På Facebook fortsätter reaktionerna strömma in kring beslutet att flytta osttillverkningen av Boxholms ost till Östersund. Facebooksidan "Boxholms Ost ska vara kvar i Boxholm! Ost ska vändas. Inte flyttas!" som Peter Trygg administrerar över har i nuläget 11 675 medlemmar, vissa av dem bosatta i bland annat Vietnam, Mexiko och Rwanda. Här postas bilder av konsumenter som stödköper osten i Stockholm och i Göteborg har en handlare satt upp skylten "Stöd kampen mot Boxholms mejeri #ostskavändasinteflyttas" vid ostdisken.

Läs mer: Nu blir det protestmarsch för osten

Men även på Arlas officiella facebooksida hörs kritiska röster. Kommentarer som "Det kommer nog en dag när Arla ångrar att dom la ner osttillverkningen i Boxholm, men då är det försent" och "Boxholmsost ska produceras i Boxholm" är vanliga. På en av Arlas reklambilder – där det framgår att Boxholms ost tillverkas av färsk mjölk från gårdarna i trakten – skriver en man "Frågan är hur Arla definierar gårdarna från trakten?", och får medhåll.

Läs mer: "Jag har inga ord faktiskt"

Erik Bratthall är presschef på Arla Sverige. Han understryker att han har förståelse för att folk är upprörda.

Har det blivit större uppståndelse än vad Arla trodde?

– Jag är inte förvånad över reaktionerna. Men om engagemanget är större eller mindre än vad vi först trodde, det kan jag inte bedöma. Det är viktigt att komma ihåg att det här beslutet är taget av bönderna, som måste få ett högre mjölkpris. Beslutet behövs, annars hade vi aldrig tagit det.

Är ni oroliga för att varumärket ska skadas?

– Vi är alltid angelägna om vårt varumärke, och att det ska vara så bra som möjligt. Arla är ett omdiskuterat varumärke, vissa är otroligt positiva och andra väldigt negativa. I Östersund till exempel är ju reaktionerna väldigt positiva.

Arlas varumärke framhäver närhet och lokala gårdar. Förstår du att nedläggningen kan kännas kontraproduktivt för konsumenterna?

– Jag förstår upprördheten. Men samtidigt satsar vi i Östergötland också. Vi lägger 230 miljoner kronor på en ny förpackningslina i Linköping. Det är den tyngsta investeringen vi gör, som kommer att gynna bönderna runt omkring.

Reaktionerna är starka på er facebooksida. Tar ni bort inlägg där kommentarerna blir alltför kritiska?

– Vi tar inte bort inlägg som har med själva verksamheten att göra. Med vi tar bort de kommentarer som innehåller fult språkbruk eller som ställer 40 frågor som vi redan svarat på flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg

Ämnen du kan följa