I ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen meddelar Arla att all tillverkning av Boxholmsosten upphör i Boxholm. Även butiksverksamheten läggs ned.
– Det är som ett knytnävsslag i magen. Det känns bedrövligt och jag tror att många Boxholmare har samma känsla idag, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hon var under måndagseftermiddagen märkbart tagen av det besked hon fått några timmar tidigare då hon blev kontaktad av företrädare för mejerikooperativet Arla.
– Jag har inga ord faktiskt, sa Britt-Marie Johansson.
I Arlas anläggning i Boxholm arbetar cirka 25 anställda. De fick under måndagen informationen om arbetsgivarens avsikter.
– Omräknat till Linköpings storlek så motsvarar det drygt 500 anställda, så det här är en stor arbetsplats för Boxholm, konstaterar Britt-Marie Johansson.
Timmar efter beskedet om nedläggningen funderade hon på möjligheten att påverka Arlas beslut, och möjligheten att någon annan tillverkare skulle kunna ta över fabriksanläggningen på orten.
Ta över själva produktionen Boxholmsost och receptet är dock inte aktuellt – det behåller Arla och flyttar till sin fabrik i Östersund.
– Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige, i en kommentar i pressmeddelandet.
Arla hävdar i sitt pressmeddelande att nedläggningen i Boxholm är nödvändig för att möta konkurrens, och pekar på att över 60 procent av all ost som äts i Sverige idag är importerad. Marknaden domineras dessutom av "lågprisostar" enligt Arla.
De senaste åren har Arla investerat över 100 miljoner kronor i sin ostproduktion. Så sent som 2017 satsade Arla sex miljoner kronor i Boxholmsfabriken och det talades om nyanställningar. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht gjorde visit på anläggningen och lovordade satsningen.
Nu meddelar Arla istället att Östersunds mejeri under flera år har utvecklats och fått en utbyggd kapacitet och i sitt pressmeddelande skriver företaget att "i Östersund finns nu en hög kompetens och produktionskapacitet." Det är dit som Boxholms tillverkning nu flyttas.
Personalen informerades om företagets beslut under måndagen och då inleddes också förhandlingar med fackliga företrädare på lokal och nationell nivå.
De äldsta delarna av ostfabriken i Boxholm byggdes 1939. Anläggningen har sedan byggts ut och moderniserats.
Arla uppger att kooperativet, som har verksamhet i sju länder, i år har inlett ett program där man försöker sänka kostnaderna i mejeriproduktionen. Målet är, enligt Arla, att kunna betala ut ett högre pris för mjölk till de mjölkbönder som är anslutna till kooperativet. "Under denna process har vi identifierat att vi kan spara ungefär 14 miljoner kronor per år om vi flyttar produktionen av ost från Boxholm till Östersund" skriver Arla i sitt pressmeddelande.
Produktionschef Tomas Palmkvist vid Boxholmsanläggningen avböjde på måndagen att kommentera Arlas beslut och hänvisade till presschefen.