Nu blir det protestmarsch för osten

En protestmarsch är på gång mot Arlas beslut att lägga ned all osttillverkning i Boxholm. Arga konsumenter ifrågasätter Arlas marknadsföring av lokalt producerade produkter.

17 oktober 2018 10:33

– Arla-koncernen annonserar ju mycket med sitt varumärke som säger att man värnar det lokala. Beslutet att flytta osttillverkningen är inte ett dugg lokalt. Det här är ett koncernbeslut som fattats i ett annat land, säger Peter Trygg, initiativtagare till protestmarschen.

Han kallar Arlas besked om nedläggningen i Boxholm för ”ett vansinnigt beslut” och hoppas att protesterna ska ta skruv.

Läs mer: Boxholm förlorar sin osttillverkning och butik

Läs mer: Kommunen vill rädda kvar butiken

Läs mer: Facket ger de anställda hopp

Dagen efter att mejerikoncernen Arla offentliggjorde sitt beslut att stänga ostfabriken och ostbutiken i Boxholm bildade Peter Trygg intressegruppen ”Boxholms ost ska vara i Boxholm” på Facebook. Gruppen är ett upprop till protestmarsch mot Arlas nedläggningsbeslut. Den fick genast uppslutning.

– Jag hade kanske inte trott att det skulle bli så här stor interaktion, säger Peter Trygg.

Tisdag 30 oktober går marschen från Ica i Boxholm till ostbutiken där ost ska inhandlas, för att markera för mejerikoncernen Arla att östgötarna vill ha kvar tillverkning och försäljning av de lokala mejeriprodukterna.

Initiativtagaren Peter Trygg har, som han själv säger, ”egentligen inget med Boxholm att göra”. Han bor i Vikingstad.

– Men som konsument tycker jag om osten. Och Östergötland har inte så mycket lokal matkultur. Jag vill göra något i det här. Man ska inte alltid knyta näven i fickan, säger Peter Trygg.

Han hoppas att protestmarschen ska påverka Arla-ledningen med påminnelse om innebörden i varumärket som Arla vill vårda.

– Boxholm är en liten fjärt för en miljardkoncern som Arla. Men ju mer det hörs och sägs från folk i den här frågan desto jobbigare blir det för Arla, som vill vara ett lokalt varumärke, att genomföra något sånt här, säger Peter Trygg.

Har du fler tankar om arrangemang för att försöka påverka beslutet?

– Nej, nu gör jag det här, och hoppas på att fler, kanske politiker eller boende i Boxholm, också gör saker, säger Peter Trygg.

En Boxholmsbo har skapat en namninsamling för att samla underskrifter i protest mot Arlas beslut. På onsdagen hade 1 169 personer skrivit på protestlistan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Eriksen

Ämnen du kan följa