Stängsel sattes upp vid gamla fabriken – för 90 000 per år

För fem år sedan köpte kommunen den gamla leksaksfabriken. Planen var att riva den, men den står fortfarande kvar. Efter att barn och ungdomar tagit sig in i byggnaden sattes ett stängsel upp för 90 000 kronor om året.

Leksaksfabriken köptes för fem år sedan – men står fortfarande kvar.

Leksaksfabriken köptes för fem år sedan – men står fortfarande kvar.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2024-09-11 18:00

I dagarna är det fem år sedan Boxholms kommun förvärvade den gamla leksaksfabriken vid Timmerö. Priset för fastigheten, där bland annat det klassiska labyrintspelet en gång tillverkades, uppgick då till cirka 1,7 miljoner kronor.

I oktober 2022 sanerades fastigheten till en kostnad av 800 000 kronor. Sedan har ingenting hänt och likt ett spökslott står byggnaden fortfarande kvar. Huset har under perioder lockat barn och ungdomar att ta sig in på området.

– Vi skruvade igen fönster och dörrar, men trots det tog sig ungdomar in i byggnaden. Då tyckte man från kommunstyrelsens håll att vi skulle satsa på att sätta ett staket runt. De menade att vi som kommun borde göra vad vi kan för att hålla ungdomar borta, säger samhällsbyggnadschef Håkan Jonsson.

undefined
Leksaksfabriken köptes för fem år sedan – men står fortfarande kvar.

Samhällsbyggnadskontoret tog då upp en offert för att hyra ett staket. Kostnaden hamnade på 90 000 kronor per år.

– Det var ett och ett halvt år sedan. Det har hjälpt till viss del. Men fortfarande raserar folk staketet och går in ändå. Nästa steg skulle vara att ha vakter, men det går inte. Stängslet får stå kvar tills rivningen påbörjas.

I juni i år antogs detaljplanen för området runt leksaksfabriken. I plantexten nämns 10–15 bostäder. Planen slår inte fast vilken typ av bostäder området ska ha, utan tillåter alla typer: villor, radhus, parhus, kedjehus samt flerbostadshus.

undefined
"Det har hjälpt till viss del. Men fortfarande raserar folk staketet och går in ändå", säger samhällsbyggnadschef Håkan Jonsson om stängslet runt leksaksfabriken.

Men innan marken förbereds för tomter måste leksaksfabriken bort. Håkan Jonsson uppskattar kostnaden för rivningen till cirka 1,4 miljoner kronor. Kommunalrådet Claes Sjökvist (S) menar att kommunen har haft som avsikt att riva byggnaden så snart det går. 

– Av olika anledningar har vi inte fått tillräckligt med uppföljningar av ekonomin i år. Vi har väntat tills vi fått vår nya kommundirektör på plats. Parallellt med att vi tar fram ekonomiförutsättningar kommer vi ta fram ett upphandlingsunderlag och ansökan om rivningslov.

När kan rivningen påbörjas?

– Om det blir i december i år eller i början av nästa år vet jag inte. Men det kommer ske i närtid.

undefined
"Det kommer ske i närtid" säger kommunalrådet Claes Sjökvist (S) om rivningen av den gamla leksaksfabriken.

Hur ska rivningen finansieras?

– Påbörjas rivningen på den här sidan av årsskiftet finns det ett visst utrymme i det vi kallar för "miljonen", medel för enskilda insatser som inte är budgeterade. Genom ett politiskt beslut skulle vi kunna besluta oss för att använda de pengarna för att påbörja rivningen. Resterande kostnad kan vi ta på nästa års budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!