I höstas strilade regnet ned över bygget av den nya fiskvägen vid Sommens utlopp i Laxberg. Istället för den planerade sänkningen av Sommens vattennivåer kämpade projektet med att försöka undvika översvämning.
– Det rinner in mer vatten än vi tappar ut. Då blir det problem här vid Laxberg, berättade Jakob Bergengren på Tekniska verken då.
Det var stundtals nära att projektet fick avbrytas.
– När läget var som mest kritiskt i slutet av februari var vi endast tre centimeter från att behöva avbryta bygget och invänta lägre vattennivåer berättar Gustav Jonsson, projektledare på Tekniska verken, i ett pressmeddelande som företaget skickade ut under onsdagen.
Sänkningen av Sommen påbörjades i september förra året. Arbetet ligger i dagsläget cirka tre månader efter utifrån ursprunglig plan. Nu pågår främst form- och gjutningsarbeten som kommer att vara klara i december. Därefter väntar installation av luckor, fiskräknare och en hel del markarbeten. Målet är att fiskvägen ska stå klar under våren 2025.
De båtägare som funderar kring Sommens vattennivå behöver inte vara oroliga för sommarens båtturer. Man kan förvänta sig vattennivåer som inte skiljer sig från en vanlig sommar, om inte kraftiga skyfall eller torrperioder inträffar, skriver Tekniska verken i pressmeddelandet.
Öringen i Sommen är unik. Laxfiskar vandrar vanligen uppströms under leken, men Sommenöringen är nedströmslekande. Den vandrar som vuxna ner i Svartån och leker. Under sina första år lever öringen i Svartån och Lillån. Efter tre-fyra år, när de fortfarande är små, vandrar de tillbaka till Sommen.
Som en del i uppföljningen av sommenöringens status monterades det i april en undervattenskamera nedströms Laxbergsdammen.
– Det var fantastiskt kul att få se dem live och verkligen få insikten varför vi genomför detta, säger Jakob Bergengren.
Projektet beräknas kosta cirka 35 miljoner kronor och är en frivillig miljöinvestering av Motala ströms samfällighetsförenings ägarbolag (MSS).
Arbetet med att skapa en ny fiskväg har pågått i drygt tio års tid och är ett samarbete mellan MSS samt Länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB. I MSS ingår förutom Tekniska Verken även Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi.