Sommen stiger – försvårar 30-miljonersbygget

Höstens stora regnmängder försvårar arbetet av den nya fiskvägen. Sommen stiger istället för att sjunka.

Bygget av faunapassage vid Laxberg har pågått sedan början av september.

Bygget av faunapassage vid Laxberg har pågått sedan början av september.

Foto: Jönköpings fiskeribiologi

Boxholm2023-11-10 17:00

 Regnet strilar ned över bygget av den nya fiskvägen vid dammen i Laxberg. De stora regnmängder som fallit under hösten har gjort det svårt att få ned nivån på Sommen och nu börjar det påverka arbetet.

– Vi vill inte säga något nytt slutdatum än. Det är för tidigt för att kunna säga en prognos. Vi strävar fortfarande att bli klara enligt plan, det vill säga november eller december nästa år, säger projektledare Gustav Jonsson på Tekniska verken.

undefined
Fiskeribiolog Jakob Bergengren och projektledare Gustav Jonsson berättar att höstens stora regnmängder påverkat byggplanerna vid Laxbergsdammen.

Projektet beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor och är en frivillig miljöinvestering av Motala ströms samfällighetsförenings ägarbolag. Under hösten och vintern var tanken att vattennivån skulle sänkas med cirka 70 cm. 

– Det är nivåer som vi strävar mot men saker påverkar, till exempel regn. I augusti regnade det 227 procent mer än ett normalår. I oktober ligger det på 225 procent, enligt de siffror vi får från SMHI, säger Gustav.

I början av september påbörjades sänkningen av sjön.

– Vi har 150 cm som vi får reglera, uppåt och nedåt. Just nu ligger nivån på 95 cm av de 150 cm, och vi ska ned till 27 cm, sa fiskeribiolog Jakob Bergengren på Tekniska verken då.

undefined
Bygget av faunapassage vid Laxberg har pågått sedan början av september.

Sedan september har tappningen legat på 24 kubikmeter per sekund. I början sjönk vattnet, men nu i november är vattennivån tillbaka på 87 cm.

– Målet har varit 27 cm och dit kommer vi inte komma. Vi jobbar fortfarande för att sänka nivån så mycket som möjligt. Eftersom vi måste släppa på vatten kan vi inte arbeta med den delen som finns nedströms. Vi får koncentrera oss på andra delar av byggprojektet istället, säger Gustav.

Jakob berättar att folk har hört av sig och undrar hur det går med sänkningen av sjön.

– Det rinner in mer vatten än vi tappar ut. Då blir det problem här vid Laxberg. Vi gick ut i höstas och sa att det nu var det ett bra tillfälle att renovera bryggor och båtplatser. Men vi kan inte göra så mycket åt regnandet.

undefined
Just nu passerar 24 kubikmeter vatten per sekund Laxbergsdammen.

Finns det en gräns där ni får avbryta arbetet?

– När det börjar dämma över dammvallen (fångdammen). Vi är inte där ännu, säger Gustav.

Under byggets gång har det också visat sig att berget vid dammen innehåller fler sprickor än vad man trott. Det gör att man istället för att spränga måste använda sig av hydraultryck för att inte riskera skador på dammen.

– Vi ligger något efter på grund av sprängningen och det höga vattenflödet. Om det bara handlat om land hade sprängningen gjort en förskjutning på en månad, men nu har vi med vatten att göra och det gör det mer osäkert, förklarar Gustav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!