Sjön Sommen i sydvästra Östergötland har en yta på 132 kvadratkilometer. Det gör den till Sveriges tjugonde största sjö. Under hösten och vintern ska vattennivån sänkas med cirka 70 cm när en ny fiskväg (faunapassage) ska byggas vid Svartåns inlopp vid Laxberg.
– Vi har 150 cm som vi får reglera, uppåt och nedåt. Just nu ligger nivån på 95 cm av de 150 cm, och vi ska ned till 27 cm, säger Jakob Bergengren som är fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken.
Redan på fredag är det byggstart för den nya fiskvägen. Under onsdagskvällen öppnades dammen för att markera sänkningen av sjön. Då ökade tappningen från 10 kubikmeter per sekund till 24 kubikmeter per sekund. Om allt går som planerat ska nivån i november vara den lägsta planerade nivån under projektets gång. Sjön kommer aldrig vara lägre än vad befintlig vattendom tillåter.
– Att vi släpper på 24 kubikmeter kommer inte att märkas nedströms. Men det kommer vara ett flöde under hela byggtiden vilken man kanske inte är van vid.
Under onsdagen anordnades en informationsträff vid dammen, där bland annat Tekniska verken och byggentreprenörer var på plats för att informera de som bor intill dammen om bygget.
– Det har funnits en oro att vi påverkar rörligheten för de som bor nära byggarbetsplatsen. Det har handlat om praktiska frågor, inte så mycket kring själva fiskvägen, säger Jakob.
I mars ska påfyllning av Sommen inledas igen.
– Förhoppningsvis får vi en blöt och regnig vinter så vi får lite att fylla på med. I värsta fall kan det bli lågt nästa sommar.
Arbetet planeras att genomföras från september i år till och med november/december 2024, men förhoppningen är att den nya fiskvägen ska kunna öppnas redan sommaren 2024.
Arbetsområdet hägnas in av arbetsmiljöskäl, och passage över dammen kommer inte att vara möjlig under själva byggtiden. Vägen från Börshult kommer vara avstängd för allmän trafik under projektet.
Öringen i Sommen är unik. Laxfiskar vandrar vanligen uppströms under leken, men Sommenöringen är nedströmslekande. Den vandrar som vuxna ner i Svartån och leker. Under sina första år lever öringen i Svartån och Lillån. Efter tre-fyra år, när de fortfarande är små, vandrar de tillbaka till Sommen.
Redan idag finns en fiskväg vid Laxberg. Men den är gammal och har en begränsad funktion. Den nya fiskvägen blir i form av en strömsträcka som börjar en bit upp i Sommen och som sedan går förbi själva kraftverksdammen vilket gör att alla arter obehindrat kan vandra både upp- och nedströms.
Arbetet med att skapa en ny fiskväg har pågått i drygt tio års tid och är ett samarbete mellan Motala ströms samfällighetsförening (MSS) samt Länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB. I MSS ingår förutom Tekniska Verken även Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi.
– Det känns ju fantastiskt att vi nu kan sätta spaden i jorden och börja. Det kommer bli bra det här, säger Jakob.
Redan under 2020 fattade MSS ett beslut om bygget. Det beslutet blev dock ogiltigt efter en dom av mark- och miljödomstolen. MSS började då om processen och lade fram en ny ansökan som bifölls under våren.
Projektet, som beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor, är en frivillig miljöinvestering av MSS:s ägarbolag. Bolagen står för den större delen av investeringskostnaden, och resterande summa utgörs av bidrag från de övriga organisationerna som ingår i projektet.