Nu släpps de första tomterna – exklusivt läge vid sjön

Nu bjuder Åtvidabergs kommun ut de första tomterna i Grebo Norrby. Det sker i en markanvisnigstävling, där etablerade byggföretag får chansen att köpa hela kvarter.

Kommunen köpte in 114 hektar i Grebo Norrby för sex år sedan. Nu närmar det sig försäljning, i ett första läge i hela kvarter till kommersiella byggherrar.

Kommunen köpte in 114 hektar i Grebo Norrby för sex år sedan. Nu närmar det sig försäljning, i ett första läge i hela kvarter till kommersiella byggherrar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-03-25 05:00

Det har gått flera år sedan kommunen köpte 114 hektar mark alldeles vid sjön Ärlången i Grebo. Då, 2017, var planen ett helt nytt naturnära bostadsområde.

Kommunen har stött på en del hinder – detaljplanen för etapp ett överklagades ändå upp till Mark- och miljööverdomstolen.

Under slutet av förra året kom avgörandet, det senaste domslutet kunde inte överklagas i högre instans. Detaljplanen vann laga kraft.

undefined
Kommunen köpte in 114 hektar i Grebo Norrby för sex år sedan. Nu närmar det sig försäljning, i ett första läge i hela kvarter till kommersiella byggherrar.

I veckan tryckte kommunen på startknappen för en markanvisningstävling. 

– För kommersiella tomter, det vill säga för byggherrar, förtydligar kommunen mark- och exploateringsingenjör Klas Liljestrand och berättar att fem småskaliga kvarter släpps i en första omgång. 

Totalt kan dessa rymma 30 till 40 bostäder, både villor eller radhus. 

Klas Liljestrand bedömer, trots att markanvisningstävlingen hamnar mitt i inflation och högt ränteläge, att det finns kommersiellt intresse.

– Det har varit rätt stort intresse för området. I den senaste byggdialogen deltog 16 företag.


Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) är optimistisk trots tajmingen. 

– Åtvidabergs kommun har ett gynnsamt läge jämfört med Linköpings kommun. Man får mer tomt för pengarna här, menar han. 

Joakim Magnusson ser markanvisningstävlingen som en milstolpe.

– Vi har tagit ett steg i taget. Nu börjar vi komma framåt. 

Kommunen är inte blygsam i sin marknadsföring av Grebo Norrby. I prospektet för spekulanter framgår att kommunen arbetat för att ta fram: "Östergötlands bästa läge för villa- och radhusbebyggelse med närhet till sjön Ärlången och samhället Grebo och med bara 20 minuter till centrala Linköping"

undefined
Så här tänkte sig kommunen Grebo Norrby i en av de tidiga illustrationerna för området vid sjön Ärlången.

Grebo Norrby ligger alldeles i anslutning till Grebo tätort, där det finns skola, förskola, lanthandel med utbyggd service och kollektivtrafik. Här finns idag eklandskap, skog och åkrar med sjön Ärlången, som sträcker sig ända bort till Sturefors slott.

Kommunens vision sedan markförvärvet har varit att utveckla Grebo Norrby med bostäder i ett naturnära område med höga natur- och kulturvärden inpå knuten. 

Tidsplanen anger att anbud ska vara inne senast den 25 maj. De kommer att utvärderas utifrån bland annat bolagets ställning, referensobjekt och illustrationsbilder. 

De exploatörer som får teckna avtal ska starta byggnation inom ett halvår och vara klara inom två år. 

Under hösten 2024 beräknas tomter till enskilda kunna säljas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!