Här ska 1200 personer kunna bo

Planerna för Grebo Norrby börjar ta form. Naturen och landskapet sätter ramarna.

En översiktlig bild av kommunens planer.

En översiktlig bild av kommunens planer.

Foto: Åtvidabergs kommun

ÅTVIDABERG2019-04-16 20:00

Till Norrby går idag en liten grusväg. Den böljar sig fram i landskapet genom åkermark som kantas av ekdungar och skogspartier. Sjön Ärlången glittrar i vårsolen och längre bort syns Grebo kyrka.

Här, ett litet stycke från utkanten av Grebo tätort köpte kommunen för två år sedan över 100 hektar mark. Ambition var tydlig: att skapa ett helt nytt bostadsområde med plats för 800-1200 personer.

– Norrby har fina förutsättningar, säger Jenny Grönesjö Norén, verksamhetschef för samhällsplanering och kommunikationer i Åtvidabergs kommun.

– Det är en attraktiv plats, helt fantastisk. Det är nära till riksväg 35, som ombyggd kommer innebära kortare pendlingstider till Linköping, men också inom regionen.

Ett färskt planprogram ligger på bordet. Här beskrivs Norrbys förutsättningar, visioner och strukturer för nybyggnation. På 3D-skisser ligger vita huskroppar utplacerade; enfamiljshus, radhus, flerfamiljshus och hus om sju till nio våningar längst upp mot skogsbrynet. Gatorna följer landskapets form.

– En tanke har varit att platsens karaktär ska harmonisera med övriga Grebo. Det ska vara lantligt och naturnära, säger Emil Karlborg, en av kommunens planarkitekter som deltagit i arbetet att ta fram planprogrammet.

Hur är det att få planera ett helt nytt bostadsområde?

– En ynnest. Vi är ett bra team, säger Ante Lundgren, också planarkitekt.

De beskriver, tillsammans med Klas Liljestrand, mark - och exploateringsingenjör att de har ett övergripande fokus på hållbarhet och hänsyn till områdets naturvärden, men också att vara öppna för dialog. Samtal har hittills förts med byggherrar, grannar, den strategiska gruppen i Grebo och skolelever.

Planprogrammet är just nu ute på så kallat samråd, där den som vill kan lämna synpunkter till kommunen. Ett samrådmöte ska hållas den 14 maj, följt av ett nytt inslag i planarbetet.

– Den 16 maj gör vi en samrådspromenad i området. Det är enklare att se planerna på plats, säger Klas Liljestrand.

Planarbetet kommer att fortsätta länge än. Först i höst väntas politiken anta planprogrammet, därefter ska nya detaljplaner tas fram.

När kan spaden sättas i jorden?

– Tidigast 2021, säger Emil Karlborg.

Men redan nu är intresset hett. Runt 100 privatpersoner har anmält intresse för tomter.

– De flesta har postadress Linköping, säger Klas Liljestrand.

Kommunen har tidigt också samlat byggherrar för konstruktiv dialog. I de samtalen har det förts fram önskemål om badplats och båtplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!