Under hösten 2023 avslöjade Corren allvarliga missförhållanden på två avdelningar inom vård- och omsorgsboendet Kopparsvanen.
Redan innan vår granskning publicerades lämnade enhetschefen för avdelningarna hastigt sin tjänst. Enligt kommunens socialchef Sara Waernér var det "på egen begäran".
Hon uppgav att en överenskommelse hade tecknats mellan parterna. När Corren begärde att få ta del av den hänvisade kommunen till sekretess och avslog begäran. Corren överklagade.
Kammarrätten i Jönköping kom i veckan med dom i ärendet. Överenskommelsen mellan kommunen och enhetschefen omfattas inte av den sekretess kommunen angett som skäl till att neka oss handlingen. Inte heller av annan sekretess.
Efter domen lämnade kommunen omgående ut överenskommelsen om anställningens upphörande.
Vad innehåller den?
Jo, enhetschefen är arbetsbefriad med full lön, 49 000 kronor i månaden före skatt under sex månader (1 november 2023 till 30 april 2024)
Med personalomkostnadstillägg blir kommunens kostnad per månad cirka 69 000 kronor.
Det innebär att kommunens kostnader under sex månader uppgår till över 400 000 kronor. Till det ska läggas semesterersättning och rätt till friskvårdsbidrag fram till siste mars.
Socialchef Sara Waernér som undertecknade överenskommelsen uttalar sig nu om uppgörelsen.
Är den rimlig?
– I det här fallet är bedömningen som gjorts att det är rimligt.
Hon påpekar att enhetschefer generellt har ett stort ansvar och ett utmanande uppdrag att leva upp till.
– Man behöver förhålla sig till både arbetsmiljö, ekonomi, löpande verksamhet och kvalité.
Har personen inte klarat det ansvaret?
– I grund och botten vill man göra bra ifrån sig, säger Sara Waernér.
Hade kommunen kunnat säga upp enhetschefen istället om det var så att kommunen inte var nöjd med arbetsinsatsen?
– I det här fallet har arbetsgivare och arbetstagare gjort en överenskommelse om att våra vägar skiljs.
I överenskommelsen framgår att kommunens budskap "internt och externt, i samband med att det tillkännages att XX lämnar sin anställning, kommer att vara att XX valt att lämna sitt uppdrag".
Är det ett budskap som stämmer med verkligheten?
– Det är den linjen vi hållit. Det var en frivillig överenskommelse. Inte en uppsägning på grund av arbetsbrist eller annat, påpekar Sara Waernér.
I vår granskning av vårdskandalen på Kopparsvanen berättade vi bland annat om 75-årige Janne Wretman, som i livets slutskede lämnades ensam. Han föll ur sin rullstol och avled ett par dagar senare.
Reaktionerna blev starka. Kommunen gjorde flera omfattande utredningar och anmälningar enligt både lex Sarah och lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.
Utredningarna beskrev en misär. Gamla hade tvingats ligga i smutsiga lakan, nedkissade lakan lagts i högar och använt toalettpapper lagts på sängbord. I det enskilda fallet framkom att enhetschefen nekat vak och konstant tillsyn i livets slutskede.
En förklaring var stress, men också en kultur på avdelningarna, där personal struntat i viss omvårdnad. När ledningen larmades togs det inte på allvar. Ansvaret lades på enhetschefen, men även på personal.
Kommunen arbetar nu enligt en ny handlingsplan, bland annat med värdegrunder och språkinsatser.
Corren har sökt utköpta enhetschefen.