Region Östergötland tvärvänder. Det tidigare stoppet för att investera pensionspengar i vapenindustrin ska tas bort, föreslår det politiska styret.
Förändringen är politiskt och inte ekonomiskt motiverad. Marie Morell (M), som är regionstyrelsens ordförande, förklarade häromdagen i Corren den nya hållningen:
Den samlade oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen är dock inte med på noterna, utan lyckades utverka att beslutet tillfälligt skjuts upp. Innebär det att S i Östergötland har en annan inställning till svensk försvarsindustri än S nationellt? Det var inte länge sedan tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) ville att staten skulle köpa in sig i Saab för att säkra svenskt ägande – ett mycket mer långtgående förslag än det som ligger på bordet i regionen. Som har berörts i en tidigare ledare skulle också S-förslaget främst gynna kortsiktiga placerare i Saab-aktien. Bättre är förslaget att skriva om riktlinjerna för regionernas placeringar.
För verksamheter viktiga för landets försvar bör inte stämplas som ohållbara investeringar av det offentliga. Snarare bör vi fråga oss hur det har varit möjligt att Region Östergötland har uteslutit försvarsföretag som Saab från portföljen?
Kanske bör vi gå tillbaka till kalla krigets slut för att förstå. Efter det spreds idén om den eviga freden.
Under samma tid växte det inom näringslivet fram nya system för att reglera och mäta företags samhällsansvar. Samtidigt ökade kraven från politiken och civilsamhället på att investeringar av pensionspengar skulle göras hållbart och ansvarsfullt. Något som inte ansågs som ansvarsfullt att investera i var vapen, enligt de mäktiga certifieringsorganen. Det ledde till att fond efter fond dumpade sina innehav i försvarsföretag. Bankerna blev restriktiva med sin utlåning till vapentillverkare.
I början av 2020-talet började läget bli kritiskt. Saab meddelade att det blivit dyrare och svårare att attrahera kapital. Den 11 februari 2022 tog den frustrerade Saab-vd:n Micael Johansson bladet från munnen och kritiserade att myndigheter och institutioner av hållbarhetsskäl uteslöt investeringar i bolaget.
Där och då hade Region Östergötland kunnat göra skillnad. Om regionens politiker under 2020, 2021 eller tidiga 2022 beslutat att tillåta placeringar i försvarsföretag hade det blivit just den viktiga politiska signal som Marie Morell önskar att det ska vara. Nu är de bara sena på bollen. De flesta fonder och storbanker omprövade vårvintern 2022 sin inställning till försvarsföretag.
För den 24 februari 2022 ändrades allt. Det utvidgade ryska anfallskriget mot Ukraina skakade om världen. Plötsligt blev det uppenbart att den eviga freden inte hade välsignat vår kontinent. Och inställningen till försvarsföretag tvärvände. Vapentillverkning gick från att ses som ohållbar till att betraktas som avgörande för den fria världens försvar.
Att även Region Östergötland till slut vill ändra riktlinjerna är välkommet. Det är också lovvärt att SD, KD, L och M ser över reglerna som styr hur myndigheter placerar pensionspengar, i syfte att det inte längre ska vara förbjudet att investera i vapenindustrin. Om vi ser rent ekonomiskt på frågan är det dock tveksamt om det nu är lämpligt att börja pumpa in pensionspengar från stat och regioner i försvarsföretag. Branschen har inte längre svårt att attrahera kapital.
Från en politisk horisont är frågan mer besvärande. Det framstår som att politiken har en oförmåga att agera i tid. Till och med när alla varningslampor lyser rött.
Redan 2017 slog försvarsberedningen fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Det hade varit ett ypperligt tillfälle för stat och regioner att sluta klassa försvarsföretag som ohållbara och olämpliga att investera i. I stället är det först nu en omprövning hägrar.
Ännu är dock inte beslutet taget. Det innebär att Region Östergötland fortfarande klassar länets största arbetsgivare – Saab – som en olämplig placering. Det om något är en politisk signal.