Regionen vill möjliggöra investeringar i vapenindustrin

Region Östergötland vill öppna upp för att investera, framförallt pensionspengar, i vapenindustrin. Men "kontroversiella vapen", så som kärnvapen och klusterminor, ska undvikas. "Vi har ett annat omvärldsläge i dag", säger Marie Morell (M).

Det politiska styret i Region Östergötland vill kunna invester i vapen, så länge de inte är "kontroversiella". "Om vi ska ha en vapenindustri i Sverige där vi står starka i ett civilt försvar och ett försvar i största allmänhet så förstår vi att den här branschen behöver kapital och investeringar", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Det politiska styret i Region Östergötland vill kunna invester i vapen, så länge de inte är "kontroversiella". "Om vi ska ha en vapenindustri i Sverige där vi står starka i ett civilt försvar och ett försvar i största allmänhet så förstår vi att den här branschen behöver kapital och investeringar", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Östergötland2023-12-27 05:00

Regionens finansiella placeringar uppgår till nära 6,5 miljarder kronor. Hur dessa pengar kan investeras avgörs bland annat av regionens finanspolicy och placeringsriktlinjer. Nu, i slutet av året, har de styrande politikerna i Region Östergötland gått fram med ett förslag på förändring av riktlinjerna. Tidigare har direktivet varit att alla investeringar i företag, där en del av omsättningen utgörs av produktion eller försäljning av vapen, ska undvikas. Nu vill man förändra skrivelsen till att endast omfatta "kontroversiella vapen" – så som kärnvapen, klusterminor och personminor – vilket öppnar upp för investeringar i försvarsindustrin.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) beskriver förändringen som "att distinktionerna i placeringsriktlinjerna skulla mjukas upp litegrann". "Vi vill undvika kontroversiella vapen", säger hon.

– Det här beslutet handlar inte om att vi ska tjäna en massa pengar utan det är en signal och markering från vår sida. Om vi ska ha en vapenindustri i Sverige där vi står starka i ett civilt försvar och ett försvar i största allmänhet så förstår vi att den här branschen behöver kapital och investeringar – och någon måste bistå med det kapitalet, säger regionstyrelsens ordförande i Östergötland Marie Morell (M).

Är ett syfte att kunna investera i Saab?

– Det finns företag som är verksamma i vapenbranschen men där vi ändå ser att vi skulle kunna tillåta investeringar. Saab är naturligtvis ett exempel på det.

Kan det inte bli svårt att göra en gränsdragning mellan kontroversiella och okontroversiella vapen?

– Det blir inte svårare än vad det har varit fram till i dag. Region Östergötland handlar inte med aktier eller fonder själva utan det är oftast väletablerade banker eller fondbolag som vi använder oss av. De gör den här typen av gränsdragningar hela tiden, även i samband med andra investeringar, säger Marie Morell.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) lyfter Linköpingsbaserade Saab som ett företag, verksamt inom vapenindustrin, som de styrande partierna vill möjliggöra investeringar i.

Tidigare under hösten meddelade de fyra Tidöpartierna att de överväger att tillåta statliga myndigheter, som förvaltar kapital, att investera i vapenindustrin. Efter beskedet har bland annat Region Värmland förändrat sina riktlinjer.

– Det är klart att Tidöpartiernas besked hänger ihop med att vi ser att det behövs en annorlunda skrivning i riktlinjerna. Vi har ett annat omvärldsläge i dag som kräver att vi tänker lite annorlunda, säger Marie Morell.

Men förslaget om förändrade riktlinjer stötte på patrull i regionfullmäktige. En samlad opposition fick nämligen igenom en minoritetsåterremiss av ärendet vilket innebär att beslutet skjuts fram till nästa sammanträde. Partierna vill se en fördjupad konsekvensanalys för vad de nya riktlinjerna får för effekter för regionens placeringar – både utifrån ett etiskt och ekonomiskt perspektiv.

undefined
En samlad opposition stoppade förslaget i regionfullmäktige. "Det är en svårinvesterad bransch om man vill ha några etiska riktlinjer överhuvudtaget", säger Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg.

– Det är två delar i vår kritik. Det ena är att man väljer att genomföra en omfattande förändring över hur vi ska placera medarbetarnas pensionsmedel utan att göra ett ordentligt förarbete eller en utredning över vad det innebär. Det tycker jag är skrämmande – att man inte tar det seriöst, säger Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg och fortsätter:

– Sen är vi i V kritiska till att vi ska placera den här typen av pengar i krigsindustrin. Det är en bransch som är genuint svår att placera medel i och veta exakt var pengarna hamnar och vilka verksamheter man stöttar.

De styrande partierna i regionen avser, trots kritiken, att gå fram med samma förslag vid nästa regionfullmäktige. Då talar det mesta för att beslutat får grönt ljus. Marie Morell poängterar att AMF och andra pensionsbolag har genomfört samma förändringar i sina riktlinjer.

– Vi har gjort en utredning, men vi har inte möjlighet att göra en lika omfattande utredning som AMF och andra stora pensionsförvaltare har gjort. Vi har följt deras arbete och anser inte att vi behöver utreda på ett så omfattande sätt som oppositionen föreslår, säger hon.

undefined
Regionens ekonomidirektör Josefin Bjäresten tror inte att förändrade placeringsriktlinjer skulle få några omgående effekter. "Förvaltarna ska fortfarande investera kapitalet där det ger bäst avkastning – så det beror mycket på det. Däremot har man sett att regionen kan påverka placeringarna genom att sätta upp vissa villkor", säger hon.

Ekonomidirektören Josefin Bjäresten tror inte att förändrade placeringsriktlinjer skulle få några omgående effekter.

– Det är flera som har gjort den här förändringen på senare tid, bland annat för att Sverige ska gå med i NATO, men det är inte samma sak som att man investerar aktivt. Förut har man inte fått investera i vapen alls – nu öppnar man upp för det, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt anlitar vi fondbolag som placerar pengarna åt oss. Bolagen har i sin tur egna riktlinjer och där är det många som inte har ändrat sina villkor än. Så just här och nu skulle förändringen nog inte få några konsekvenser.

Mer om förslaget

"I nuvarande placeringsriktlinjer anges att Region Östergötland ska undvika placeringar i företag där del av omsättningen kommer från produktion och försäljning av vapen. Förändringar i omvärlden har dock medfört att synen på vad som är hållbara och etiska investeringar har förändrats. Det är av stor vikt för världens demokratier att det finns tillgång till avskräckande försvarsmateriel. Genom att lägga till ordet ”kontroversiella” vapen öppnas möjligheten till investeringar i annan försvarsindustri. Med kontroversiella vapen avses bland annat kärnvapen, klusterminor och personminor. I praktiken innebär förändringen inte några direkta ändringar i nuvarande placeringar eftersom vapen normalt är exkluderade i marknadens utbud av fonder. Successivt förväntas detta förändras och då har Region Östergötland öppnat för den möjligheten".

Källa: Region Östergötlands beslutsunderlag

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!