Det som har hänt kan knäcka Linköping

Många lär flytta betydligt längre bort än till Rimforsa eller Klockrike för att slippa undan det grova våldet.

Linköping skakades i mars åter av en explosion, då i Johannelund.

Linköping skakades i mars åter av en explosion, då i Johannelund.

Foto: Victor Bomgren

Ledare2024-04-15 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

En tonårspojke har skjutits till döds i Norrköping

Hade det hänt för tio år sedan skulle nog Sverige ha stannat, som under polismorden i Malexander 1999. Nu är dödsskjutningar återkommande händelser. Inte sällan är unga vuxna – eller barn – involverade.

Bara mellan januari och mars i år räknar polisen till åtta dödsskjutningar. Sedan dess har ytterligare inträffat, som i Skärholmen i Stockholm. Och nu i Navestad i Norrköping.

Norrköping verkar befinna sig i en våldsvåg – precis som Linköping för ett par år sedan. Bland stenhusen i stadens centrala delar upptäcktes på söndagsmorgonen en odetonerad brandbomb.

Men det finns nog ingen svensk stad som är förskonad från den här typen av grov kriminalitet. Till och med pittoreska småstadskvarter i Söderköping – där Madicken-filmerna spelades in – har blivit mål för sprängning.

Förra månaden skakades Linköping återigen av en kraftig detonation vid ett flerfamiljshus, då i Johannelund. Under årets första tre månader har det i landet inträffat 34 detonationer, enligt polisen.

Det här grova våldet får Sverige att sticka ut i Europa – och världen.

Efter länder i krig och Mexiko är Sverige det land i världen som har flest explosioner. Skjutvapenvåldet i Sverige är bland det högsta i Europa, från att tidigare ha varit bland det lägsta.

Den våldsamma utvecklingen får också konsekvenser bortom all död, smärta och krossade liv. Det grova våldet är för en stad som Linköping det kanske största hotet mot att kommande generationer ska få det bättre. Att städerna har blivit farliga hotar välståndet.

Skälet är att många av de företag som utgör motorn i Linköping agerar på en hård arbetsmarknad där det är brist på arbetskraft. Att behålla sin personal och attrahera ny är en ständig kamp. Och konkurrensen är inte bara nationell, utan i lika hög grad internationell. I takt med att allt fler människor har erfarenheter från andra länder, i form av studier eller jobb, så har också tröskeln för att flytta för jobb minskat.

För Linköpings näringsliv är det något av en ödesfråga att kommunen är attraktiv att bo i. Sectras vd, Torbjörn Kronander, beskrev på en näringslivsdag i Cupolen 2020 att bra och lugna skolor, samt bra och tryggt boende, är avgörande för att locka arbetskraft.

Vad blir då effekten av att det skjuts och sprängs så mycket i svenska städer? Att våldet kryper ner i åldrarna. Att polisen i Linköping varnar att inga barn går säkra.

Det som våldsutvecklingen i städerna lär leda till är att många som står och väger mellan var de ska jobba och bo väljer bort de större och mest våldsdrabbade städerna, inte minst för att skydda sina barn. Det är knappast en tillfällighet att många av de orter runt Linköping där trycket på fastighetsmarknaden verkar vara allra störst domineras av villor och i stort saknar miljonprogramshus. För de stora lägenhetshusen, vars tekniska livslängd snart är passerad, har på sina håll blivit synonyma med en social utsatthet som riskerar att skapa en grogrund för kriminalitet.

Det lär dock finnas många som inte flyttar till Rimforsa eller Klockrike – utan betydligt längre bort – för att undslippa det grova våldet. Det lär finnas många som inte ens överväger ett liv och jobb i Linköping eller Norrköping för att tonåringar skjuts på öppen gata och explosioner skakar städerna med jämna mellanrum.

Gängvåldet är en direkt fara här och nu. Men det är också ett långsiktigt hot mot det östgötska välståndet som har byggts upp under generationer.