Topp-vd kräver skolor på elitnivå i Linköping

De bästa medarbetarna kräver inte längre bara hög lön, de kräver livskvalitet, vilket kräver att hela samhället levererar.

Sectras vd Torbjörn Kronander framhåller skolor som avgörande i kampen om de bästa medarbetarna. "Skolor på internationell elitnivå med lugna klasser. Det är viktigare än skatterna."

Sectras vd Torbjörn Kronander framhåller skolor som avgörande i kampen om de bästa medarbetarna. "Skolor på internationell elitnivå med lugna klasser. Det är viktigare än skatterna."

Foto: Sectra och Åke Karlsson, Montage: Öst Media

Krönika2020-02-15 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Näringslivet bär samhället. Samhället måste skapa de bästa förutsättningarna så att näringslivet kan fortsätta generera skatteintäkter. Utan skatteintäkterna från näringslivet och dess löntagare, ingen välfärd.

Så enkelt är det, det är det stat och kommun måste förhålla sig till.

Det är Sveriges blomstrande näringsliv som skapat det välstånd som vi åtnjuter i vårt lilla land idag.

Detsamma gäller Linköping. Att kommunen idag är en av Sveriges mest välmående beror på att det lokala näringslivet har agerat kraftfullt lok ända sedan andra världskrigets slut.

Tre personer jag mött senaste veckan har fått mig att tänka på detta. Först träffade jag Carl-Fredrik Grönhagen, vd för Mannersons Fastigheter, som sa:

– Det har gått väldigt bra för Linköping en längre tid. Det är då man måste vara vaksam så man inte blir alltför bekväm. Man kan aldrig ta sin attraktivitet och sitt välstånd för givna.

Ett par dagar senare kom jag i samspråk med Configura-grundaren Johan Lyreborn som sa:

– Kommunen måste förstå att det är vi i näringslivet som bär kommunen, när vi anställer hundratals nya medarbetare.

Till sist lyssnade jag i fredags på Sectras vd, Torbjörn Kronander, på Näringslivsdagen i Cupolen.

Medicinteknikföretaget Sectra är något så ovanligt som en avknoppning från Linköpings universitet som vuxit till en global succé utan externt kapital. Idag, 40 år efter starten, har företaget närmare 800 anställda i 13 länder, fortfarande med huvudkontoret i Mjärdevi.

Kronander sa så här om fem områden stat och kommun måste prioritera för att företag som Sectra ska klara av att stanna i Sverige:

– Skolor är viktigt. Skolor på internationell elitnivå med lugna klasser. Det är viktigare än skatterna. Akademiker som vi vill rekrytera måste ha bra skolor till sina barn, det kan inte vara skolor där man delar ut hörselskydd till eleverna i stället för att säga till de som bråkar att hålla käften. 

– Bra och tryggt boende nära naturen. Det har vi, det är bra.

– Bra universitet och forskning. Vi ska inte vara för kaxiga. Vi lever på det som gjordes på 70-och 80-talet. I AI och genetik ligger Sverige långt efter internationellt.

– Konkurrenskraftiga löneskatter.

– Bra villkor för företag med lokaler, kommunikationer och företagsskatt.

Kronander berättade hur en tänkbar rekrytering nobbade Sectra på grund av Linköpings skolor.

– Vi var överens, han skulle komma hit, men när vi åkte runt här på skolorna i Linköping sa han ”Där ska inte mina barn gå”.

Här har Kronander en viktig poäng. Ska lilla Sverige kunna fortsätta konkurrera med hela världen är det helt avgörande att det går att rekrytera de bästa medarbetarna. Och de bästa kräver inte längre bara hög lön, de kräver livskvalitet, vilket i sin tur kräver att hela samhället levererar.

– Det här har inte politikerna förstått. Vi måste kunna attrahera de här människorna, eller flytta efter arbetskraften. Idag jobbar tusentals svenska civilingenjörer i Silicon Valley och Schweiz. Det måste få ett stopp.

Kronander visade också vad det ger tillbaka när ett företag stannar i Sverige. 

– De första 37 åren här i Linköping, fram till 2016, omsatte vi 10 miljarder kronor. Nu omsätter vi 1,5 miljarder per år. Av de 10 miljarderna betalade vi 4 miljarder i skatt, 1,7 miljarder i lön och 500 miljoner i aktieutdelning. Så säger en del politiker ”jävla kapitalister”. Ni ser var pengarna hamnar.

Artistskatten fick sig också en känga av Sectra-vd:n.

– Löneskatten är 75 procent, om man inte är hockeyspelare eller artist, för då är det 40 procent. Det finns något som heter artistskatt. Jobbar man mindre än 185 dagar om året i Sverige så kan man få bara 40 procent skatt. Det vill jag göra för mina utvecklare! Då kan de jobba halva året här i Linköping. Men det går inte, det går bara om man är artist eller hockeyspelare. Det är så feltänkt så man blir alldeles förtvivlad.

Ska Linköping och Sverige behålla sin position är det avgörande att kommunstyrelse och regering sitter ned med näringslivet och bockar av, punkt efter punkt, vilka förutsättningar som är nödvändiga för en fortsatt stark utveckling.

Enligt Torbjörn Kronander är Linköpings kommun bra på just det, att lyssna och vara kontaktbar. Bra så, fortsätt så.

Att det har gått bra de senaste 75 åren betyder dock ingenting de kommande 75 åren. Inte för Sverige, inte för Linköping.

I 2020-talets näringslivsklimat är gamla meriter direkt farliga att luta sig emot.