Efter en omfattande förnyelse, som pågick i mer än tusen dagar, kunde Östergötlands museum slå upp sina portar i maj 2022. Samtidigt tog en ny aktör över stafettpinnen vid den restaurang som ligger i hörnet av museibyggnaden – ut mot Vasavägen. Fem månader senare hade verksamheten gått i konkurs.
Sedan februari 2023 är det istället krögaren Erik Karlsson som driver restaurangen – som numera går under namnet Charles Emils. Men i en annons, på sin hemsida, går museet nu ut och söker en ny krögare.
Hur kommer det sig att ni söker en ny aktör till restaurangen?
– Dels har vi tecknat ett avtal för konferensverksamhet. Dels har vi gjort en stor investering på över fyra miljoner kronor för att få ordning på vår takterrass – så att det finns bra med sittplatser, vindskydd och annat där. De två sakerna gör att det kommer att bli en stor volymökning för vår nuvarande krögare, säger museichefen Olof Hermelin.
Och då kan han inte fortsätta?
– Han önskar att inte fortsätta. Däremot fortsätter han tills vi hittar en annan krögare. Så vi kommer inte att stänga någon restaurang, men vi söker en aktör som klarar en större volym helt enkelt.
När vi försöker nå krögaren Erik Karlsson återkommer han till oss via mejl.
Varför känner inte du att du kan driva restaurangen vidare?
"Verksamheten bedrivs i vanlig ordning tills vidare och tills dess att en ny krögare kan ta över och utveckla restaurangen vidare. Vi har ett gott samarbete och dialog med länsmuseet", skriver han som svar.
Det nya avtal som museet har tecknat innebär att Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommer att förlägga en mängd av sina konferenser i museets lokaler. I avtalet ingår en "lunchlösning".
Hur stor volymökning räknar ni med framöver?
– Det vet vi inte än. Men vi vill satsa på att vara en mötesplats, säger Olof Hermelin.
Hur ser du på att ni nu har bytt krögare två gånger på kort tid?
– Vi blickar framåt. Det var olyckligt att vi fick en krögare under pandemin som inte hade ekonomiska muskler. Nu är vi helt överens med den nuvarande krögaren om att vi behöver utveckla besöksmålet på det här sättet. Så det finns inga "hard feelings".
När hoppas ni ha en ny krögare på plats?
– Det är ingen jättepanik men vi vill självklart hitta en lösning snabbt, innan sommaren, när takterrassen kommer igång, säger Olof Hermelin.