Hellre fyllon än koffeindopade fuskare

Ur hälsosynpunkt bör såklart inte unga dricka alkohol. Men de bör sannerligen inte dricka kaffe heller. För att inte tala om medelålders politiker.

Ayia Napa är också en del av EU. Det finns säkert mycket att lära sig för en förstagångsröstare där.

Ayia Napa är också en del av EU. Det finns säkert mycket att lära sig för en förstagångsröstare där.

Foto: Victor Bomgren

Krönika2024-06-11 21:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Härom veckan rapporterade Corren om de Linköpingsstundenter som befann sig i Ayia Napa.  Lite orättvist kom mycket fokus att ligga på nykterhetsgrad snarare än fortbildning och samhällsansvar. 

Jag tycker att det var hedervärt av 18–19-åringarna att göra sin medborgerliga plikt och studera Europa på nära håll inför sitt första demokratiska parlamentsval i söndags. Om några av dem var en smula berusade under tiden må det väl vara hänt. Jag kan inte tänka mig att det gjorde någon större skillnad i fattningsförmåga efter 12 års enträget studerande. De där hjärnorna var brända redan innan de klev på planet.

undefined
Ayia Napa är också en del av EU. Det finns säkert mycket att lära sig för en förstagångsröstare där.

Om något är det hedervärt att ungdomen berusar sig. Alkohol frisätter trevliga signalsubstanser som får dig att slappna av och vara lite mer som dig själv. Det är inte kattskit att vara så bekväm att man frivilligt vågar exponera sin personlighet utan förnuftets barriärer. 

Själv skulle jag inte dricka mig berusad bland andra människor om man så satte en mynning mot skallen på mig. Jag är odräglig så det räcker och blir över redan när endorfinet är på normala nivåer. Om jag inte hämmade min personlighet skulle jag bli outhärdlig.

undefined
En sån här burk har lika mycket pigghet som en kopp kaffe i sig. Det är fusk.

Mer upprörande är nyheten att det i obemannade butiker går att köpa energidryck, oavsett ålder. 

Till skillnad från alkohol är koffein en lömsk drog som förställer brukaren som effektivare och klarare i huvudet än hon egentligen är. Det är så vi som är vuxna lurar våra arbetsgivare att vi är dugliga i vårt ämbete.

Under många år var det enda sättet att tillgodogöra sig koffein att brygga en besk juice av torkade bönor. Det smakade fruktansvärt och först när kroppen var beroende inbillade koffeinisten sig att sörjan faktiskt var god. Det kunde ta år av tillvänjning och barn kunde därmed slutföra sin skolgång oförställda.

Nu, däremot, finns koffein som smakar gott. En burk energidryck ger samma kick som en kopp kaffe, utan vare sig beska eller akut bajsnödighet. Det blir omöjligt för lärarkåren att rättvist kunna betygsätta koffeindopade barn som framstår som bättre än de egentligen är. Det måste stoppas.

undefined
Valvakan blev så festlig att en riksdagsledamot glömde bort att man måste se efter så att ingen spelar in när man blir sig själv och börjar sjunga rasistramsor.

Säkert önskar den riksdagsledamot som under söndagens valvaka fryntligt brölade "Ausländer raus" (Utlänningar ut) att han hade hållit sig till kaffet. Ramsan som han sjöng som populariserades av heilande tyska ungdomar i våras. Hans gruppledare förklarar beteendet med att han var "kraftigt överförfriskad". 

Dagen efter valvakan lämnade han sin plats i riksdagen. Han förklarade i samband med avgången att han först i efterhand har förstått att texten "Ausländer raus" har sjungits i sammanhang som han inte haft någon djupare kunskap om. Maken till grundare kunskap får man leta efter. 

Han måste ha druckit kopiösa mängder koffein för att i 14 år ha lyckats upprätthålla illusionen av en människa som är förmögen att fatta beslut som påverkar någon alls, än mindre hela landet. Om han inte hade firat EU-val med en rejäl bläcka och blivit sig själv för en stund hade det kanske aldrig uppdagats hur okunnig han var.

Nu är det ett tag kvar till nästa valrörelse, men den sittande regeringen har redan kastat ut ett smaskigt löfte om gårdsförsäljning av alkohol till nästa år. Det är en bit på vägen. Men låt oss löpa linan ut och slå till med ett rejält koffeinförbud på samma gång. Åtminstone i plenisalen.

Det vore nog bra för demokratin med politiker som är sig själva.