Så lätt köper Enrico, 14, energidryck i den obemannade butiken

Ett blipp med mobilen och en kod på bank-id. Därefter öppnar sig dörren till den obemannade butiken. Tre minuter senare står Enrico Franzén, 14, med en energidryck i handen – något han egentligen inte ska kunna köpa.

Enrico Franzén, 14, har inte rätta åldern inne, men kan ändå köpa energidryck i den obemannade butiken i Mantorp.

Enrico Franzén, 14, har inte rätta åldern inne, men kan ändå köpa energidryck i den obemannade butiken i Mantorp.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2024-06-09 11:00

Piggare men också farligt för unga om det blir för mycket! Det är varningsord från Livsmedelsverket när det handlar om energidrycker. 

Därför måste man vara 15 år för att köpa de koffeinladdade dryckerna som blivit allt vanligare bland tonåringar. 

Men har åldersgränsen någon funktion i obemannade butiker? Det är en fråga som diskuterats flitigt i en lokal grupp på Facebook efter att två obemannade butiker öppnat i Mjölby kommun. 

Corren bestämde sig för att testa. 

Först ut blev den obemannade butiken i Mantorp som varit igång ett par månader. Där möter vi ett gäng killar från Vifolkaskolan som vill svalka sig i den varma solen – med energidryck.

undefined
Enrico Franzén, 14, tar inte åldersgränsen på så stort allvar.

Enrico Franzén, 14, är en av dem:

– Energidryck är gott så jag köper det om jag kan komma in.

Han lyfter mobilen mot QR-koden och loggar sedan in med sitt bank-id. Några sekunder senare öppnar han dörren och går in. Han plockar ut en burk energidryck i butikens kyl och betalar med sitt betalkort.

undefined
Energidryck är gott och uppiggande, enligt Enrico Franzén.

Utanför väntar Anton Eklöv, 14, också han med energidryck i handen.

– Det blir en om dagen ungefär. Det är godare än annan dricka och så blir man piggare.

Några hälsoråd om att energidryck i stora mängder kan ge sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro – och i värsta fall påverkan på hjärtat – biter inte på de här ungdomarna, märker vi. Killarna tycker att energidryck ger en bra kickstart inför prov. 

undefined
Energidricka är ett givet val när David Danielsson, 15, Enrico Franzén, 14, och Anton Eklöv, 14, ska köpa dricka i den obemannade butiken i Mantorp.

Av de killar vi möter vid den obemannade butiken är det bara några som egentligen ska kunna komma in. Allt beror på vilken typ av bank-id de har. 

undefined
Trots att Enrico Franzén är under 15 år kan han köpa energidricka i den obemannade butiken tack vare sitt mobila bank-id.

Butiken ligger strategiskt placerad på Trumpetarevägen i Mantorp, några hundra meter från Vifolkaskolan. Utanför finns en parkering – som ger gott om plats för ungdomar som åker a-traktorer. Epa-burna ungdomar är – vid sidan om studenter – den kundgrupp som köper mest energidryck, berättar Edvin Johansson, grundare till butiken i Mantorp som ingår i franchisekedjan Automat:

– Kör man epa så är man 15 år och då får de köpa energidryck. Det är inget lagkrav på 15-årsgräns utan det är en rekommendation.

undefined
Edvin Johansson är grundare till den Automat-butik som finns i Mantorp (här framför sin butik i Ekholmen).

Han hänvisar till föräldrarnas ansvar. Det är de som ska ha koll på vad deras ungdomar handlar och vilka möjligheter de ska ha med bank-id.

– Vi har också möjlighet att spärra vissa bank-id. Då kan man bara höra av sig till oss, säger han.

Även på Kungsvägen i centrala Mjölby finns en obemannad butik. Där krävs förutom en QR-kod och bank-id även en särskild inloggning. Innanför dörren står energidrycker på första parkett. 

undefined
Det är svårt att stoppa alla under 15 år från att handla i affären, enligt Sihad Hikmat Haji som driver den obemannade butiken på Kungsvägen i Mjölby.

Sihad Hikmat Haji driver tillsammans med Mario Hermes den obemannade butiken. Han känner till att ungdomar under 15 år handlar energidryck i butiken.

– Vi har märkt det och vi har diskuterat frågan. Vi kan inte sätta en spärr vid 15 år för att komma in i butiken. Det är en stor kundkrets för oss. Vi har fler varor i butiken, till exempel godis och läsk, och de flesta som kommer in köper annat än energidrycker.

Sihad berättar att han fått frågor från föräldrar som haft funderingar om energidryck.

– Vi är fortfarande ganska nya. Just nu har vi inga svar, men vi hoppas vi kan hitta en rimlig lösning i framtiden. Vi trodde att en 15-åring inte kunde komma in i butiken för att vi kräver bank-id. Det handlar också om att föräldrarna måste lära sina barn att det inte är bra att dricka energidryck i den åldern. Vi vill inte att minderåriga ska dricka energidryck. 

Mer om energidrycker

Energidryck är en läsk som är sötad med socker eller sötningsmedel och som innehåller koffein och andra uppiggande ämnen.

Stora mängder energidryck kan ge olika reaktioner, enligt Livsmedelsverket, bland annat sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning. Riktigt stora mängder koffein kan ge illamående, kräkningar och diarré.

En burk energidryck ger ofta lika mycket koffein som en kopp kaffe.

Sedan 2009 finns en överenskommelse i dagligvaruhandeln att ha 15-årsgräns för att köpa energidryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!