Skyldighet att avsätta tid för väljarna

Vill vi fortsatt ha ett öppet, jämlikt, fritt och solidariskt samhälle så borde många av våra förtroendevalda fundera kring sin tidsplanering, menar insändarskribenten.

Tyvärr finns det i dag en tendens att dessa aktiviteter minskar bland våra förtroendevalda, menar insändarskribenten.

Tyvärr finns det i dag en tendens att dessa aktiviteter minskar bland våra förtroendevalda, menar insändarskribenten.

Foto: Elsa Petersson

Insändare2024-08-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Boende i Berga: "Jag skäms – politiker, stå upp för oss" (19/8) och "Ni säger att ni nattvandrar – men vi ser er inte" (21/8):

I ett demokratiskt samhälle, exempelvis Sverige som tyvärr snart är undantag runt vårt klot, är det en skyldighet för alla som fått eller innehar förtroendeposter att avsätta en tid för att på olika sätt träffa sina väljare och med jämna mellan rum vistas i uterummet. 

Tyvärr finns det i dag en tendens att dessa aktiviteter minskar. Dessutom har det blivit vanligare att inte ställa upp då exempelvis journalister vill få intervjuer om olika händelser. Vill vi fortsatt ha ett öppet, jämlikt, fritt och solidariskt samhälle så borde många av våra förtroendevalda fundera kring sin tidsplanering. Men det kanske i dag är allt för få som är villiga att ställa upp i exempelvis politiska förtroendeposter, vilket innebär att de som redan ställt upp saknar luckor i sin tidskalender.

Tills sist. Det är enkelt att ”sitta på läktaren” och kritisera de förtroendevalda som avsätter delar av sin tid för olika uppdrag. Deras insatser är nödvändiga för att säkra vårt demokratiska samhällssystem. Vi måste försöka få fler att engagera sig i exempelvis politiska, fackliga och andra organisationer.