Överläkaren: "Låt inte fler patienter oroas i sin väntan"

Sjukvården är ingen privat verksamhet utan är finansierad av landstingsskatten från oss alla och styrs av valda ombud för de kvinnor som nu väntar på operationen. Bör det få gå till på det här viset, skriver en pensionerad överläkare.

Rekrytera och betala för det som behövs nu. Planera för hur det kan bli om fyra år, menar insändarskribenten.

Rekrytera och betala för det som behövs nu. Planera för hur det kan bli om fyra år, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2024-09-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Åtta läkare på US larmar: Oacceptabla köer till cancerkirurgi" (10/9) och nyhetsartikeln "Höga chefen om tumörkirurgin: Jag förstår frustrationen" (11/9):

Häromveckan skrev åtta gynekologikirurger från US att de saknade möjligheten att behandla sina patienter i tid med den operation som behövs för cancern. Kvinnorna får vänta för länge med oro och risk att tumören hinner spridas med sämre överlevnad av behandlingen. Det saknas operationslag, särskilt operationssköterskan, för att utföra operationerna.

Senare finns en intervju i Corren med centrumchefen för den gynekologiska verksamheten. Det sägs då att det saknas operationssköterskor och även om de finns sådana att hyra så finns det också ett beslut i regionen att inte hyra någon.


Det är därför klart att regionen och sjukhusledningen inte kommer hjälpa patienterna med den operation som saknas för dessa patienters välgång. Sjukvården är ingen privat verksamhet utan är finansierad av landstingsskatten från oss alla och styrs av valda ombud för de kvinnor som nu väntar på operationen. Bör det få gå till på det viset som beskrivs här?

Det finns 3 200 yrkesverksamma operationssjuksköterskor i landet. Det tar fyra år att utbilda en ny. Det är bara genom att rekrytera en existerande sådan sköterska som cancerpatienterna kan hjälpas. Rekrytera och betala för det som behövs nu. Planera för hur det kan bli om fyra år. Låt inte fler patienter oroas i sin väntan.