Höga chefen om tumörkirurgin: "Jag förstår frustrationen"

Läkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset slår larm om oacceptabla väntetider på canceroperationer. Bristen på operationssjuksköterskor är orsaken. Nu bemöter centrumchefen kritiken.

Läkare vid kvinnokliniken på US slår larm om långa väntetider på canceroperationer.

Läkare vid kvinnokliniken på US slår larm om långa väntetider på canceroperationer.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2024-09-11 10:00

Det är åtta specialist- och överläkare vid kvinnokliniken som i en debattartikel i Corren skriver att väntetiden för en canceroperation nu är uppe i tretton veckor. 

"Problemet ligger inte hos kvinnokliniken, vi har kirurger och personal för eftervården. Problemet beror på att Anopiva (Anestesi, operation och intensivvårdskliniken) har brist på framför allt operationssjuksköterskor. Detta medför att vi och andra kliniker som numera i princip enbart opererar cancer får begränsad möjlighet att operera just cancerpatienter", skriver läkarna. 

Enligt läkarna har man endast tillgång till 40 procent av det operationsutrymme som behövs. I stället skickas patienter till andra kliniker i landet – till höga kostnader.  

"Vår klinik blöder, sjukhuset blöder. Vi är i en situation där vi snart börjar förlora kompetens, där möjligheter att lära upp yngre kollegor försvinner och förtroendet för vårt universitetssjukhus dalar. De långsiktiga konsekvenserna riskerar att bli omfattande för US", skriver läkarna i debattartikeln. 

Eva-Lena Zetterlund är centrumchef för Sinnescentrum – i vilket Anopiva ingår. 

Hur har du reagerat på debattartikeln?

– Det här handlar om en av de absolut mest prioriterade frågorna just nu. Jag förstår den frustration och den etiska stress som tumörkirurgerna nu ger uttryck för.  Vi har inte tillräcklig med operationskapacitet och anledningen är att vi har brist på personal med rätt kompetens. I det här fallet har vi brist på operationssjuksköterskor.

Eva-Lena Zetterlund säger att problemet har blivit tydligare efter sommaren.  

– Vi har under en längre period kompenserat med hyrsjuksköterskor. Men nu sedan alla regioner gått ihop och sagt att vi måste minska på hyrbemanningen, vilket i sig är sunt, så märker vi nu efter sommaren att vi inte får fatt i det antalet som vi behöver. Då är det klart att det kommer att märkas i verksamheten. 

Vad gör regionledningen för att förbättra situationen?

– Alla operationsarenor i regionen arbetar aktivt med att rekrytera, att utbilda och att jobba med arbetsmiljöarbete och ändrade arbetssätt för att påverka arbetsvillkoren i verksamheten. Vi jobbar för att få ett flyt i den resurs som finns. De patienter som behöver resursen mest ska få den först. Det innebär i nuläget att vi behöver ta hjälp av andra regioner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!