Nato – en svensk försvarsförsäkring

Insändare2022-04-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Buffertzon mellan Ryssland och Nato?" (31/3) och "Sverige är omringade av Nato-länder" (29/3):

En insändarskribent menar att ”Det är inte förvånande att Ryssland upplever Natos framflyttade positioner som ett existentiellt hot” och ”varför fortsätta att skapa en verklighet där Ryssland kan känna sig hotat”. Nato är en försvarsallians. Det är förståeligt att länder som gränsar till Ryssland försöker skaffa sig en försvarsförsäkring, medlemskap i Nato, så att de inte blir anfallna. Hade Ukraina varit med i Nato så hade Ryssland inte anfallit dem.

Av egen kraft kan Sverige inte stå emot ett angrepp. Sverige måste skaffa sig en bra försvarsförsäkring. Vilka möjligheter finns? 1. Samarbete med Finland. Tyvärr inte tillräckligt. 2. Hjälp från EU. Oklart vilken militärhjälp Sverige kan få. 3. Medlemskap i Nato. Detta är den säkraste försäkringen. Finns det andra försäkringar, som ger ett likvärdigt skydd?

Den ryska propagandan har varit effektiv. ”Experter” menade att Ryssland aldrig skulle anfalla Ukraina, medan Rysslandskännare, sade att det var frågan om ”när” och inte ”om” de skulle anfalla. Skribenter skriver att det finns en ”ryssrädsla”, som skrämmer folk och att om Finland går med i Nato, så måste Ryssland gå genom Nato-land med sina trupper för att anfalla Sverige och därför behöver Sverige inte gå med i Nato. Skribenten glömmer Kaliningrad och S:t Petersburg.

Efter det att rysk television publicerade ett anfallsscenario mot Gotland, så måste man se verkligheten. Vi måste skaffa oss en försvarsförsäkring, så att vi får fortsätta att vara ett demokratiskt land. Försvarsförsäkringen är medlemskap i Nato och nu är rätt tid att gå med. Det håller inte att hänvisa till att neutraliteten gynnade oss väl under andra världskriget, därför att det är fel. Belgien och Nederländerna liksom Sverige förklarade sig neutrala under andra världskriget. Sverige anfölls inte, därför att Sverige bröt neutraliteten, tyska trupp- och malmtransporter tilläts passera genom Sverige. Däremot anfölls de neutrala länderna Belgien och Nederländerna.