Ligg lågt – vi är omringade av Nato-länder

Ryssland kan inte anfalla oss utan att passera genom Nato-land och enligt generalsekreterare Stoltenberg kommer Nato att försvara varje tum av dess territorier, menar insändarskribenten.

Insändare2022-03-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vår statsminister tillträdde i höstas sade hon, att allt hon skulle göra var under mottot ”vad som är bäst för Sverige”.

När nu Ryssland överraskande överföll Ukraina, förklarade hon redan dagen efter på en presskonferens att ”nu måste övriga stater i Europa ta sitt ansvar för de flyktingar som kommer”, det får inte som förra gången bli Sverige och Tyskland, som tar det största ansvaret.

För en kort tid sedan åkte vår statsminister på ett EU-möte. Inför det mötet deklarerade hon att hon skulle påpeka för övriga länder i EU att de är enligt avtal, skyldiga att hjälpa Sverige vid ett anfall mot oss.

Nu går diskussionerna om huruvida vi skall vara med i Nato, eller inte. I Finland förs en intensiv sådan debatt. Jag föreslår att vår statsminister tillämpar den i vårt land mycket uppskattade tesen ”Sävlighet är en dygd”. Ligg lågt. Låt Finland gå med i Nato. Vi avstår och därmed är vi helt omringade av Nato-stater. Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark och Norge, som direkt gränsar till Finland.

Ryssland kan inte anfalla oss utan att passera genom Nato-land och enligt generalsekreterare Stoltenberg kommer ju Nato att försvara varje tum av dess territorier. Problemet är löst, vi kan avbryta den militära upprustningen och vår regering kan satsa de inbesparade pengarna på vår välfärd, som ju verkligen behöver upprustas!

Sverige först!