Inget om klimatet ser ut att vara överdrivet

Resultatet visar att värmeböljor kommer att bli både fler och varmare. Detta är inte apokalyptiskt utan vetenskap, menar insändarskribenten.

Klimatforskare Johan Rockström är med på tidningen Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

Klimatforskare Johan Rockström är med på tidningen Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-08-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Alarmistisk rapportering om klimatet gör ingen nytta" (24/8):

”Var snäll – sluta raljera och tjafsa om klimatet” (23/8) var en nödvändig och lysande nedsabling av Lena Andersson. Det tyckte däremot inte signaturen "HR" var rättvisande. I stället var det Lena som hade rätt när hon pekade på den apokalyptiska inställningen hos media när sommarens väder rapporterades. 

Jag läser Corren och ser på "Rapport" men kan inte komma på att jag nåtts av något överdrivet. På nätet läser jag DN och då särskilt det under rubriken klimatet. Under juli och hittills under augusti är det ungefär ett hundra inlägg. Inget av dem ser ut att vara överdrivet. Några läser jag, till exempel "Mänsklig påverkan bakom extremvärmen". Värmeböljor i Europa och i USA/Mexiko har studerats av en grupp forskare. Resultatet visar att värmeböljor kommer att bli både fler och varmare. Detta är inte apokalyptiskt utan vetenskap.

För övrigt bör alla läsa "Jorden Vår planets historia och framtid" av Johan Rockström och Owen Gaffney. Johan, som är född i Risinge, är den ende svensk, som är med på tidningen Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.