Hotfull situation med hundägare – reglerna är verkningslösa

Även kopplade hundar känns obehagligt ibland då det är för långa koppel och ägaren är på en annan planet med musik i öronen – eller med fokus på sin mobil, skriver en Linköpingsbo.

Jag har sagt till hundägare ibland, men det faller inte i god jord och därmed drar man sig för att gå vidare och anmäla till polisen då det uppstår en hotfull situation, menar insändarskribenten.

Jag har sagt till hundägare ibland, men det faller inte i god jord och därmed drar man sig för att gå vidare och anmäla till polisen då det uppstår en hotfull situation, menar insändarskribenten.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Insändare2024-08-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Grannens hundar springer lösa – ska jag behöva flytta?" (14/8) och "Linköpings kommun svarar: Här är reglerna för okopplade hundar" (20/8):

Det har varit många olika artiklar och insändare om farliga hundar. Många hundägare struntar i att följa Linköpings lokala ordningsföreskrifter som visar vad som gäller, bland annat att hundar ska vara kopplade året runt på gator och cykelbanor i tätort, i parker och motionsspår etcetera. 

Jag ser dagligen okopplade hundar där jag bor och då jag blivit rejält hundbiten av lösa hundar ett par gånger får jag olustkänslor av detta. Även kopplade hundar känns obehagligt ibland då det är för långa koppel och ägaren är på en annan planet med musik i öronen – eller med fokus på sin mobil.

Enligt uppgift från Linköpings kommun så kan polisen utdela ordningsbot om 1 000 kronor till hundägare som inte följer de lokala ordningsföreskrifterna om att hundar ska vara kopplade. Men sker detta? Jag har skickat en fråga till Polismyndigheten i Linköping och har fått svar om statistik från 2021-01-01 fram till i dag. Svaret var att inga anmälningar inkommit om ej kopplade hundar och ingen ordningsbot har utdelats.


För att något ska hända behöver man anmäla till polisen. Men det lär inte vara problemfritt. Man måste ju veta vem hundägaren är för att kunna anmäla. Det vill säga, det är bäddat för konflikt och det är antagligen det som ligger bakom att ingen anmäler. Jag har sagt till hundägare ibland, men det faller inte i god jord och därmed drar man sig för att gå vidare och anmäla till polisen då det uppstår en hotfull situation. Kort sagt är ordningsföreskrifterna därmed totalt verkningslösa. 

Hur vore det om polisen kunde utdela ordningsbot på eget initiativ när de ser hundar som inte är kopplade? Eftersom det saknas anmälningar så gör polisen inte detta, det anses tydligen inte vara viktigt nog.

En fråga till Linköpings kommun: Vad tänker ni göra för att få alla att respektera de lokala ordningsföreskrifterna om att hundar ska hållas kopplade? Det fungerar ju inte i praktiken i dag.

Fotnot. Corren har erbjudit Linköpings kommun att svara på insändaren.