Här är reglerna för okopplade hundar

Enligt kommunens lokala ordningsföreskrifter ska hundar alltid hållas kopplade på gator, parkeringsplatser, torg, cykel- och gångbanor i hela kommunen, skriver Elisabeth Lundqvist, enhetschef på stadsmiljöavdelningen, Linköpings kommun.

Reglerna anger tydligt att alla hundägare har ett så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att man som hundägare kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar, även om någon annan har hand om den, skriver Elisabeth Lundqvist, Linköpings kommun.

Reglerna anger tydligt att alla hundägare har ett så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att man som hundägare kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar, även om någon annan har hand om den, skriver Elisabeth Lundqvist, Linköpings kommun.

Foto: Jack Mikrut/TT

Insändare2024-08-20 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Grannens hundar springer lösa – ska jag behöva flytta?" (14/6):

Såväl kommunen som staten har regler för var och när hundar ska vara kopplade. Precis som du skriver är det viktigt att hundar hålls kopplade enligt de regler som finns. Reglerna finns till för att människor ska kunna känna sig trygga. Men också för att hundar inte ska bli skadade, till exempel i trafikerade miljöer. 

I naturmiljöer finns reglerna till för att fåglar och däggdjur inte ska störas eller skadas av lösspringande hundar under den period de har ungar. Reglerna anger tydligt att alla hundägare har ett så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att man som hundägare kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar, även om någon annan har hand om den. I detta ansvar ingår också att känna till vilka regler som gäller.

Enligt kommunens lokala ordningsföreskrifter ska hundar alltid hållas kopplade på gator, parkeringsplatser, torg, cykel- och gångbanor i hela kommunen. Hundar ska även hållas kopplade på kommunens allmänna badplatser, inom begravningsplatser i hela Linköpings kommun, Trädgårdsföreningen, Domkyrkoparken, Järnvägsparken, S:t Larsparken, motionsspåren i Vidingsjö och Rydskogen, Gamla Linköping, Valla fritidsområde samt motionsspår i Olstorp och Ljungsbro.

Även utanför tätbebyggt område finns restriktioner kring hundar. I naturmiljöer i allmänhet ska hundar vara kopplade 1 mars till 20 augusti, men om man vistas i miljöer med betesdjur ska de alltid vara kopplade.

I kommunala eller statliga naturreservat gäller särskilda regler. Dessa kan skilja sig åt mellan olika reservat, därför ska man som hundägare alltid läsa på vad som gäller för den specifika platsen man ska besöka. Information finns på kommunens och Länsstyrelsens webbplatser och ofta på reservatsskyltar.

I vissa reservat ska hundar alltid vara kopplade och i andra finns det specifika datum med kopplingstvång. I Vallaskogen till exempel ska hundar alltid vara kopplade, medan de i Tinnerö ska vara kopplade 1 mars–15 november.

Linköpings kommun kommer inom de närmaste åren att se över och utveckla de lokala ordningsföreskrifterna. Avsnittet om var hundar ska hållas kopplade ingår i den översynen. Vi kommer att informera om förändringarna i våra digitala kanaler, som sociala medier och webb.

Om du upplever att någon bryter mot reglerna kan du anmäla det till polisen.