Grannens hundar springer lösa – ska jag behöva flytta?

Nu har det tyvärr blivit så att man hela tiden måste titta sig omkring när man går ut så att de inte kommer – och välja en annan väg, skriver en Linköpingsbo.

Det känns väldigt otryggt och jag vill absolut inte vara med om en hundattack, skriver en hundägare. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang.

Det känns väldigt otryggt och jag vill absolut inte vara med om en hundattack, skriver en hundägare. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang.

Foto: Alice Staaf

Insändare2024-08-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Samma hund till attack igen – Zion, 13, och hunden Harry blev bitna" (8/8):

Man läser mycket om hundattacker på grund av hundägare som vägrar att följa de bestämmelser som finns. 

I vårt område har det dykt upp ett par som har båda sina så kallade kamphundar lösa. Jag har påtalat för dem att de ska koppla sina hundar. Sista gången skrek kvinnan tillbaka: "Se till att ha ordning på din hund i stället". (Min hund är alltid kopplad.) 

Nu har det tyvärr blivit så att man hela tiden måste titta sig omkring när man går ut så att de inte kommer – och välja en annan väg. 

På Facebook råder det många missuppfattningar om vad som gäller. En skriver följande: 

"Är de tränade och går bredvid sin ägare som om det fanns ett osynligt koppel mellan? Eller springer de hejvilt fram till allt och alla och skapar problem? Om det är det förstnämnda är det fullt lagligt. Däremot om det är det sistnämnda tycker jag att du i stället borde försöka prata med berörd person. Hjälper inte det får du väl be om namn och polisanmäla om det känns bättre."

En annan skriver följande: 

”Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet 'kopplingstvång' eller 'koppeltvång' finns däremot inte i lagstiftningen.”

Våra lokala ordningsföreskrifter i Linköping lyder så här:

16 §. Hundar skall hållas kopplade på gatumark, torg, cykel- och gångbanor, kommunens allmänna badplatser, inom begravningsplatser samt i Trädgårdsföreningen, Domkyrkoparken, Järnvägsparken, S:t Larsparken, motionsspåren i Vidingsjö och Rydskogen, Gamla Linköping, Valla fritidsområde samt motionsspår i Olstorp, Ljungsbro. Tikar skall under löptid hållas kopplade.

Vad är det som gäller egentligen? Det känns väldigt otryggt och jag vill absolut inte vara med om en hundattack. Ska man behöva flytta?