Strejkande sjuksköterskor tar ansvar för vården

Konflikten mellan SKR och Vårdförbundet rör upp många känslor och diskussionerna går ofta vilse när de som argumenterar saknar insyn i sjuksköterskornas vardag, skriver Cristian Jonsson, sjuksköterska och fackligt förtroendevald.

Det är tärande att inte ställa upp för sina kollegor på dagpasset som även måste ta kvällspasset om den lediga sjuksköterskan inte hoppar in. Men den höga arbetsmoralen har sitt pris som går ut över hälsan, skriver en sjuksköterska.

Det är tärande att inte ställa upp för sina kollegor på dagpasset som även måste ta kvällspasset om den lediga sjuksköterskan inte hoppar in. Men den höga arbetsmoralen har sitt pris som går ut över hälsan, skriver en sjuksköterska.

Foto: Jessica Gow/TT/Yasin Bayol

Insändare2024-06-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Överläkaren på US: "Patienter kommer dö till följd av strejken" (14/6) och "Unga vill jobba mindre – och tjäna mer pengar" (16/6):

Jag börjar med insändaren som publicerades den 16 juni. Nej, “M.F.”, de yngre generationerna är inte latare och de äldre sjuksköterskorna arbetar inte bara av glädje, lust och omtänksamhet efter 65. Pensionen räcker inte alltid till trots ihärdigt slit i över 40 år. Nyutexaminerade sjuksköterskor får undermålig handledning på sjukhusen i ett yrke som sätter hård press på deras kunskaper och samvete. Det handlar inte om bristande arbetsmoral, tvärtom så tar unga sjuksköterskor extrapass varje dag när det krisar på sjukhusen.

Det är tärande att inte ställa upp för sina kollegor på dagpasset som även måste ta kvällspasset om den lediga sjuksköterskan inte hoppar in. Men den höga arbetsmoralen har sitt pris som går ut över hälsan. För att orka arbetsbelastningen arbetar nästan var fjärde sjuksköterska deltid och förlorar därmed en stor del av livsinkomsten till pensionen. Det är därför rimligt att Vårdförbundets medlemmar begär bättre arbetsvillkor och lön om vi ska orka ta hand om sjuka människor i ett helt yrkesliv.

Sedan var det frågan om ansvar som ifrågasattes av överläkaren med 40 år i yrket den 14 juni.

Det krävs inte ett slutgiltigt ansvar för den medicinska behandlingen för att ha ett oerhört ansvar gentemot sina patienter. Omvårdnadsansvaret väger tungt på sjuksköterskans axlar och skribentens förminskade och osynliggörande av detta ansvar visar på okunskap och nonchalans. Slutkörda och trötta sjuksköterskor hanterar livsviktiga läkemedel och observerar kritiskt sjuka patienter samtidigt som de själva befinner sig på gränsen till utmattning. 

Patienter drabbas årligen av vårdskador som hade kunnat undvikas om sjuksköterskorna hade mått bra och varit utvilade. När dessa misstag inträffar är det sjuksköterskan som bär ansvaret med risk för att bli av med jobb och legitimation samtidigt som det psykiska måendet får sig en ordentlig smäll. Att vi har ett oerhört ansvar är ingen överdrift.

Strejken pågår eftersom arbetsgivarna under många år har misslyckats i sitt ansvar att skapa hållbara arbetsplatser och scheman för sjuksköterskorna. Ett misslyckande som drabbar patienter eftersom vårdplatser försvinner när det fattas sjuksköterskor. Hur många patienter skickas inte hem för tidigt eller får vård för sent när det saknas vårdplatser? 

Strejkande sjuksköterskor tar ansvar för vården genom att uppmärksamma och belysa den absurda mängden övertid som krävs för att driva vårdavdelningarna. SKR och arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och lön om sjuksköterskorna ska orka arbeta och rädda människors liv!