Svar på artiklarna "Digitaliseringen sätter stopp för Lars-Erik" och "'Den kunden har stora utmaningar'" (29/6):
I Corren den 29:e juni fanns två artiklar med rubrikerna ”Digitaliseringen sätter stopp för Lars-Erik” samt ”Den kunden har stora utmaningar”.
Artiklarna beskriver en man som är kund hos Länsförsäkringar bank Östgöta och som är svårt sjuk. Han vårdas på ett korttidsboende i Motala. Problemet för mannen är att giltighetstiden för hans bankkort har gått ut. För att aktivera det nya kortet han har fått sig tillsänt behöver han antingen komma till banken eller göra det digitalt. Men mannen har ingen dator och har inget digitalt bank-ID. ”Och ta mig till banken går inte”, säger han.
Men vad säger Länsförsäkringar bank Östgöta genom sin chef? Jo: ”Jag förstår, den kunden har stora utmaningar. Det blir besvärligt men det blir att ta sig in till kontoret som är lösningen.”
Det här är ju upprörande!
Har inte en stor organisation som Länsförsäkringar bank möjligheten att exempelvis skicka en handläggare utrustad med dator och all övrig modern teknik till denna kund som ordnar upp allt till det bästa.
Vilken god vilja skulle inte en sådan hantering innebära!
Eftersom chefen för Länsförsäkringar bank Östgöta har så stelbent syn på hur detta kundärende ska kunna lösas rekommenderar jag att alla äldre med konton hos denna bank så snart som möjligt byter bank. Det finns säkert andra banker som är mer intresserade än Länsförsäkringar bank av att hjälpa till i ett ärende som detta. Kanske har de bankerna också chefer med större inlevelseförmåga än den som uttalar sig i Corren på Länsförsäkringar bank Östgötas vägnar.
"Före detta kund i Lf bank"
Svar från Länsförsäkringar Östgöta:
Vi är medvetna om att det är en stor utmaning för de som varken är digitala eller kan ta sig in till våra kontor för att sköta sin vardagsekonomi fullt ut. Vi beklagar detta och jobbar på att hitta alternativa lösningar. Som en relativt ung bank vill vi kontinuerligt vidareutveckla våra tjänster, och här är det mycket viktigt för oss att hitta systemtekniska lösningar för att möta alla kunder på bästa sätt. Vi förespråkar ändå att man i dessa fall skriver en bankfullmakt eller en så kallad framtidsfullmakt som, trots att de omfattar mycket, har vissa begränsningar. En fördel är att det underlättar för släktingar eftersom det då inte råder något tvivel om hur bankkunden vill att, till exempel, bank- eller försäkringsärenden ska hanteras. Vi finns tillgängliga på våra kontor och vår lokala telefonbank för att svara på frågor och hjälpa till så gott vi kan.
Filip Apelstav, chef Bank & Liv, Länsförsäkringar Östgöta