Kostsam kulturbyråkrati för Linköpingsborna

Attraktiva besöksmål utvecklas som drar folk till innerstaden. Allt detta medför stora sociala och ekonomiska värden för Linköping och Linköpingsborna, skriver debattörerna.
Attraktiva besöksmål utvecklas som drar folk till innerstaden. Allt detta medför stora sociala och ekonomiska värden för Linköping och Linköpingsborna, skriver debattörerna.

Ni i MUF har tur att Liberalerna också vill sätta en blåslampa på S+M-styret i Linköping. Problemet är att ert moderparti inte omfamnar stimulans till ökad självfinansiering, skriver debattörerna.

Debatt 22 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Winnerbäck får Saab arena utsålt – med minimalt offentligt stöd" (6/9) och "Gör Linköpings stadskärna mer attraktiv" (27/5):

Det är glädjande att MUF samt Niklas Borg (M) och Agneta Lantz (M) är aktiva i kulturdebatten om utvecklingen av Linköpings stadskärna och självfinansiering. Vi kan se tillbaka på ett decennium av positiv utveckling i Linköping. Det bubblar i dubbel bemärkelse på och runt Stora Torget. Utbudet av stora kultur- och idrottsevenemang är stort. Attraktiva besöksmål utvecklas som drar folk till innerstaden. Allt detta medför stora sociala och ekonomiska värden för Linköping och Linköpingsborna. 

Problemet är att M – ert moderparti – satt sig med Socialdemokraterna i det politiska styret i Linköping. Ni kommer upptäcka att sosseinriktningen är att kommunalisera kulturutvecklingen. S-märkta kulturpolitiker i Region Östergötland och Linköpings kommun drömmer våta drömmar om den statliga skattefinansierade ”Kulturplanen” som kompass. Det rimmar väl med att på seminarium betona vikten av den fria kulturen och en armlängds avstånd. Om någon liberalt sinnad i församlingen råkar harkla ”självfinansieringsgrad”, så blir det tråkig stämning vid minglet.

Linköpings kanske viktigaste kulturaktör är ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden. Det är er partikamrat som ansvarar för allt det hårda i form av asfalt, tillstånd och detaljplaner där den ”mjuka” kulturen ska klämmas in i stadsplaneringen. Då räcker det inte med att klippa bandet till en scen på en sommargata för att vara en kulturfrämjare. Fast Linköpings skattebetalare föredrar nog ändå små och många framsteg än att som föregående C-märkta nämndordföranden sätta Sveriges största plastjulgran på torget. Sett till Stora torget har klängandes Pekingsupportrar på Folke Filbyter inför ett Östgötaderby ett högre underhållningsvärde än en skattefinansierad gratisfestival med internationella fasadklättrande nycirkusartister. Det äkta slår överambition!

Ni i MUF har tur att Liberalerna också vill sätta en blåslampa på S+M-styret i Linköping. Problemet är att ert moderparti inte omfamnar stimulans till ökad självfinansiering. Vid kommunstyrelsens sammanträde i augusti avslog S+M-styret Liberalernas nämndinitiativ i syfte att förlänga den framgångsrika utvecklingsmodellen Kickstart Linköping. Det skulle riktas mot innerstaden och Gamla Linköping. I förslaget fanns 4 miljoner kronor i stimulansmedel för att via samverkan göra kakan större. Beslutet från majoriteten måste ha varit en besvikelse för innerstadens aktörer, kulturens entreprenörer, idrottens arrangörer och Linköpingsborna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa