Allard (S): Skolan är alltid beroende av statsbidrag

Tänk om bara 2 miljarder hade satsats på skolan. Då skulle skolminister Lotta Edholms (L) tidigare nedskärning återbetalas, skriver Lennart Allard, bildningsnämnden (S).

En liberal som gärna skriver om skolan är Åsa Wennergren. Hon ger sken av att jag inte förstår att kommuner har stort ansvar för skolan. Självklart vet jag det, skriver Lennart Allard, bildningsnämnden (S).

En liberal som gärna skriver om skolan är Åsa Wennergren. Hon ger sken av att jag inte förstår att kommuner har stort ansvar för skolan. Självklart vet jag det, skriver Lennart Allard, bildningsnämnden (S).

Foto: Elisabeth Ljungberg

Debatt2024-12-03 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vad hände med löftet om förbättrad arbetsmiljö i skolan?" (8/11) och "Jag följer pengarna och ser skolnedläggningar" (26/11):

852 procent mer satsar regeringen på skattesänkningar än på våra elever. Det skrev jag för en tid sedan och frågade riksdagsledamot Patrik Karlson (L) om han kunde försvara politiken. Något svar fick jag inte. En liberal som gärna skriver om skolan är Åsa Wennergren. Hon ger sken av att jag inte förstår att kommuner har stort ansvar för skolan. Självklart vet jag det. 

Jag vet också att de alltid är beroende av statsbidrag. Det var därför socialdemokraterna i början av 2000-talet till exempel gav generösa statsbidrag så skolorna kunde anställa fler lärare och specialpedagoger. Det skedde med de så kallade Persson- och Wernersson-pengarna. 

Jag tror att Åsa Wennergren är uppriktigt ledsen. Regeringen och Patrik Karlson i riksdagen satsar 24,7 miljarder mer på sänkta skatter än på barnens skola. Tänk om bara 2 miljarder hade satsats på skolan. Då skulle skolminister Lotta Edholms (L) tidigare nedskärning återbetalas. Stora pengarna finns i samhället – men ingen levande liberal vilja i maktens centrum. Modet saknas även att göra något åt den kommers som elevers skola nu har blivit en del av.

I somras skulle miljardären Roger Akelius köpa skolor och talade om att öka antalet lärare och ha mindre undervisningsgrupper. Då blev det kris. Aktievärdet sjönk som en sten för skolföretagen på börsen då barnen skulle komma i centrum – och inte penningen.

Tyvärr tycks Liberalerna helt ointresserade av att städa upp i friskoleträsket. Varför inte som jag bara försvara friskolor med en ideell drivkraft och som sätter barnet i centrum?

Cecilia Helber (LL) berättar stolt att Linköpingslistan har pengar till nästan allt: Skollokaler ska finnas kvar som tidigare. Det gäller trots att antalet elever minskar snabbt. S och M har inte dessa pengar, utan väljer i stället att behålla så många lärare det bara går.

Mer pengar till elevhälsan föreslår också Linköpingslistan. Där arbetar skolsköterskor, specialpedagoger och speciallärare. Här gör socialdemokraterna och moderaterna en satsning på 5 miljoner kronor i budget 2025. 

Bildningsnämnden har beslutat att utbildningsdirektören ska förenkla lärares administrativa arbete i grundskola och gymnasieskola.

Avslutningsvis, den som följer Corren har noterat sedan länge att Linköpingslistan inte verkar ha någon brist på pengar alls. Det är bara att gratulera.