Helber (LL): Jag följer pengarna och ser skolnedläggningar

Vi klarar av att göra rejäla investeringar på skola, på barnomsorg, på elevhälsa och lärares arbetsmiljö alldeles utan att räkna med stora statsbidrag från regeringen, även om varenda krona är välkommen, skriver Cecilia Helber (LL).

Det har möjligen undgått Lennart Allard att skolan (tyvärr kan man kanske tycka) är ett kommunalt ansvar och ditt parti S styr just nu tillsammans med M, skriver Cecilia Helber (LL).

Det har möjligen undgått Lennart Allard att skolan (tyvärr kan man kanske tycka) är ett kommunalt ansvar och ditt parti S styr just nu tillsammans med M, skriver Cecilia Helber (LL).

Foto: Henrik Montgomery/TT/Corren arkiv

Debatt2024-10-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "S: Varför är våra barn så oviktiga?" (24/10):

“Följ pengarna och du ser vad en regering tycker är viktigt”, skriver Lennart Allard (S) i ett debattinlägg i den här tidningen. Det har möjligen undgått Lennart Allard att skolan (tyvärr kan man kanske tycka) är ett kommunalt ansvar och ditt parti S styr just nu tillsammans med M.

Jag “följer pengarna” som S+M-styret avsätter för skolan, precis som Allard uppmanar, och ser massiva skolnedläggningar, ett förskoleuppror, “effektivt lokalutnyttjande” och stora besparingar. I övrigt ...? Ja, inte mycket!

Linköping är Sveriges femte största kommun och vi har, trots tuffa tider, en god ekonomi med kommunägda bolag som går med stora vinster år efter år. Vi klarar av att göra rejäla investeringar på skola, på barnomsorg, på elevhälsa och lärares arbetsmiljö alldeles utan att räkna med stora statsbidrag från regeringen, även om varenda krona givetvis behövs och är välkommen. Det handlar så klart om vilka politiska prioriteringar vi är beredda att göra. 

Ditt parti på kommunal nivå är inte beredda att göra det, men det kan ni ju inte lasta regeringen för.