Aktiv närvaro av våra politiker – en väg till trygghet

Det räcker inte med att våra politiker visar sig i vår närmiljö varje gång det hänt ett allvarligt brott eller när det är något lokalt jippo, skriver Roland Larsson (C), före detta riksdagsledamot och kommunalråd.

En grundläggande förutsättning för en väl fungerande demokrati är att avståndet mellan väljarna och deras politiska företrädare inte är för långt, skriver Roland Larsson (C).

En grundläggande förutsättning för en väl fungerande demokrati är att avståndet mellan väljarna och deras politiska företrädare inte är för långt, skriver Roland Larsson (C).

Foto: Jesper Friman/Victor Bomgren/Corren arkiv

Debatt2024-08-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Boende i Berga: Jag skäms – politiker, stå upp för oss" (19/8) och "Ni säger att ni nattvandrar – men vi ser er inte" (21/8):

Det behövs en kontinuerlig och aktiv närvaro för att man skall kunna bidra till att skapa de förutsättningar som krävs för att människor skall känna trygghet i vardagen.

För detta finns i Linköping redan en politisk organisation som bara behöver aktivera sig själva och ta initiativ i enlighet med det uppdrag man fått. Det gäller de sju geografiska fullmäktigeutskotten kommunen har utsett och som vi hittills inte sett mycket av sedan valet. I var och ett av dessa utskott ingår sju demokratiskt valda fullmäktigeledamöter med uppdrag att bevaka trygghetsfrågorna inom sina respektive geografiska områden. Mycket närmare än så kan man knappast komma den kommunala politikens centrum.

Dessa fullmäktigeutskott har funnits i Linköping i många år, men var tidigare betydligt mer aktiva. Ett exempel på detta var det så kallade Närrådet i Vreta kloster kommundel där förutom de av fullmäktige valda ledamöterna även ingick lika många opolitiskt lokalt valda företrädare. Kopplat till Närrådet fanns även ett Trygghetsråd. Vid några tillfällen per år inbjöds de boende i området till offentliga möten om olika aktuella lokala frågor.

En grundläggande förutsättning för en väl fungerande demokrati är att avståndet mellan väljarna och deras politiska företrädare inte är för långt. Med den utveckling vi i dag har i samhället är den politiska närvaron i den lokala miljön viktigare än någonsin. Då räcker inte den kontakt man brukar ha med sina politiker inför kommunalvalet var fjärde år. Då behövs en kontinuerlig närvaro där medborgarna även mellan valen har möjlighet att framföra sina synpunkter och påverka den lokala miljön eller få direktinformation om vilka planer som finns för deras närområde.

De geografiska utskotten i Linköping har därför nu en unik chans att visa att man är beredda att axla detta ansvar och genom sin närvaro bidra till en positiv social utveckling i våra bostadsområden som kan ge den trygghet vi som medborgare behöver i vår vardag.